Πετρέλαιο: Ανοδικά έκλεισε η τιμή του αργού λόγω OPEC

13/04/2021, 22:48
Πετρέλαιο: Ανοδικά έκλεισε η τιμή του αργού λόγω OPEC

Ανοδικά έκλεισαν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό διαμορφώθηκε πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, καθώς ο OPEC σε θεσή του βλέπει τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και αύξηση της ζήτησης στους επόμενους μήνες λόγω του αμερικανικού πακέτου στήριξης αλλά και της πορείας των εμβολιασμών.

Το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου, παραδόσεως Μαΐου, κινήθηκε ανοδικά κατά 48 σέντς ή 0,8% και έκλεισε στα 60,18 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι υψηλότερο κλείσιμο από την 1η Απριλίου. Το πετρέλαιο Brent Ιουνίου πρόσθεσε 39 cents ή 0,6% στα 63,67 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Στη μηνιαία του αναφορά για την αγορά που ανακοίνωσε σήμερα ο OPEC αναφέρει ότι περιμένει ενίσχυση της ζήτησης το δεύτερο μισό του έτους καθώς οι οικονομίες θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν από την κρίση του κορονοϊού.

"Το έτος ξεκίνησε με νέα κύματα μολύνσεων COVID-19 κάτι που οδήγησε στην επιβολή μέτρων περιορισμού σε πολλές χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σε αυτό το πλαίσιο, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ζήτησης αναμένεται να λάβει χώρα το δεύτερο τρίμηνο και το τρίτο τρίμηνο του 2021", αναφέρει ο Οργανισμός στην έκθεση του.

Ο OPEC αύξησε την πρόβλεψη του για την παγκόσμια ζήτηση το 2021 κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα από την προηγούμενη εκτίμηση του. Ο Οργανισμός περιμένει πλέον η ζήτηση να σκαρφαλώσει κατά περίπου 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 96,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα αυτό το έτος.

Ο OPEC αναθεώρησε ανοδικά και την εκτίμηση του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 5,4% από 5,1%.