Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός - Σε υψηλό 9 ετών ο χαλκός

23/04/2021, 22:19
Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός - Σε υψηλό 9 ετών ο χαλκός

Με απώλειες 0,2% έκλεισε η τιμή του χρυσού την Παρασκευή, λόγω νέας ανόδου των αποδόσεων στα δεκαετή αμερικανικά ομόλογα.

Ο χρυσός παραδόσεως Ιουνίου μειώθηκε σήμερα 4,20 δολάρια ή 0,2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.777,80 δολάρια ανά ουγγιά στο Comex.

Το ασήμι παραδόσεως Μαΐου υποχώρησε κατά 11 σεντς ή 0,4%, στα 26,08 δολάρια ανά ουγγιά.

Σε εβδομαδιαία βάση χρυσός και ασήμι σημείωσαν μικρές απώλειες περίπου 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέταλλα, η πλατίνα Ιουλίου σημείωσε άνοδο 2% στα 1.233,10 δολάρια ανά ουγγιά, κλείνοντας 2% υψηλότερα στην εβδομάδα.

Το παλλάδιο Ιουνίου πρόσθεσε 0,5% για να σημειώσει άλλο ένα ιστορικό υψηλό στα 2.857 δολάρια ανά ουγγιά, με άνοδο περίπου 3% σε εβδομαδιαία βάση.

Σημαντική ήταν η άνοδος για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα που σημείωσε ο χαλκός, ο οποίος κατέγραψε ρεκόρ 9 ετών σήμερα, με τα σχέδια του Μπάιντεν για την αναβάθμιση των υποδομών στις ΗΠΑ και την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να οδηγούν σε εκτιμήσεις για αυξημένη ζήτηση του βιομηχανικού μεταλλού.

Η αύξηση της τιμής του χαλκού οφείλεται επίσης στην πτώση του αμερικανικού δολαρίου.Συγκεκριμένα, το δολάριο στον δείκτη ICE US Dollar Index DXY, υποχώρησε κατά 0,7% αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας πτώση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου για τον χαλκό σημείωσε άνοδο 6 σεντς ή 1,5%, για να διαμορφωθεί στα 4,336 δολάρια ανά λίβρα στο Comex. Αυτή η τιμή είναι η υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.