Χρυσός: Μικρή άνοδος της τιμής - Πτωτικά τα υπόλοιπα μέταλλα

13/05/2021, 22:15
Χρυσός: Μικρή άνοδος της τιμής - Πτωτικά τα υπόλοιπα μέταλλα

Με μικρά κέρδη έκλεισε την Πέμπτη ο χρυσός,παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριάκά πλησίασε σε χαμηλό εβδομάδας,  λόγω των ανησυχιών για τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο χρυσός Ιουνίου κέρδισε 1,20 δολ. ή περίπου 0,1%, στα 1.824 δολ. ανά ουγγιά. Το ασήμι Ιουλίου υποχώρησε εξάλλου κατά 0,7%, κλείνοντας στα 27,06 δολάρια ανά ουγγιά. Ο χαλκός Ιουλίου υποχώρησε κατά 1% στα 4,69 δολ. η λίβρα, ενώ η πλατίνα Ιουλίου "έχασε" 1,6%, στα 1.206,50 δολ. ανά ουγγιά. Ωστόσο, το παλλάδιο Ιουνίου κατέγραψε μικρή άνοδο 0,6%, στα 2.864,60 ανά ουγγιά.

"Με τις τιμές χρυσού και ασημίου να κινούνται γενικά πτωτικά εν μέσω του πλέον ισχυρού πληθωρισμού στις ΗΠΑ από το 2009, είναι ξεκάθαρο ότι τα πολύτιμα μέταλλα δεν μπορούν ακόμη να επωφεληθούν από τις πληθωριστικές πιέσεις", αναφέρουν αναλυτές της Zaner σε σημείωμά τους την Πέμπτη.

"Οι συναλλαγές σε χρυσό δείχνουν ότι οι επενδυτές πιθανόν να δέχονται την άποψη της Fed ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι μεταβατικές, καθώς και ότι υπάρχουν άλλες δυνάμεις που ασκούν πίεση τόσο στον χρυσό όσο και στο ασήμι", σημειώνουν οι αναλυτές της Zaner. "Οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων και το ισχυρότερο δολάριο υπονόμευσαν τα δύο μετάλλα", συμπληρώνουν.

Την Πέμπτη, πάντως, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε, ελαφρά, στο 1,66%, ενώ τα κέρδη του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι διεθνών ανταγωνιστικών του νομισμάτων διαμορφώθηκαν περί το 0,2%, αποσυμπιέζοντας ελαφρά την πίεση στον χρυσό.