Πετρέλαιο: Πτώση πάνω από 3% των διεθνών τιμών μετά την επαναλειτουργία του αγωγού Colonial Pipeline

13/05/2021, 22:58
Πετρέλαιο: Πτώση πάνω από 3% των διεθνών τιμών μετά την επαναλειτουργία του αγωγού Colonial Pipeline

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τις αρχές Απριλίου κατέγραψαν σήμερα, Πέμπτη, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, λόγω της επαναλειτουργίας του αγωγού Colonial Pipeline αλλά και την νέα έξαρση του COVID 19 στην Ινδία που δημιουργεί προϋποθέσεις για μειωμένη ζήτηση.

Το πετρέλαιο τύπου Brent υποχώρησε κατά 2,27 δολ. ή 3,3%, στα 67,05 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI απώλεσε 2,26 δολ. ή 3,4%, στα 63,82 δολ. το βαρέλι. Αμφότερα είχαν ενισχυθεί τουλάχιστον 1% στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Οι τιμές βρέθηκαν υπό πίεση καθώς η πρόσφατη αύξηση της τιμής των εμπορευμάτων, η δυσκολία εύρεσης εργατικού δυναμικού και η μεγαλύτερη του αναμενομένου άνοδος του πληθωρισμού έχουν οδηγήσει σε ανησυχία για πιθανή αύξηση επιτοκίων από πλευράς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Η αύξηση επιτοκίων συνήθως ενισχύει το αμερικανικό δολάριο, πράγμα που ασκεί πίεση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς το καθιστά πιο ακριβό για αγοραστές που διαθέτουν άλλα νομίσματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι οι οδηγοί μπορούν να αναμένουν ότι η διαθεσιμότητα καυσίμων στα πρατήρια θα έχει αποκατασταθεί έως το σαββατοκύριακο, καθώς υφίστανται ακόμη ελλείψεις, παρά την επανέναρξη λειτουργίας του μεγαλύτερου αγωγού καυσίμων στη χώρα, μετά την επίθεση που είχε δεχθεί από χάκερς.

Η για περίπου μία εβδομάδα διακοπή λειτουργίας του Colonial Pipeline, ο οποίος μεταφέρει 100 εκατ. γαλόνια καυσίμων ανά ημέρα, είχε προκαλέσει προβλήματα και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από τη Βιρτζίνια μέχρι τη Φλόριντα, με δύο διυλιστήρια να σταματούν τη λειτουργία τους.

Η ανησυχία για τις επιπτώσεις στη ζήτηση πετρελαίου από την υγειονομική κρίση τόσο στην Ινδία, όσο και ευρύτερα στη νότια και νοτιοανατολική Ασία έχει ενταθεί.