Ομόλογα: Ο φόβος ελάττωσης των αγορών από την ΕΚΤ φέρνει ρευστοποιήσεις

17/05/2021, 19:06
Ομόλογα: Ο φόβος ελάττωσης των αγορών από την ΕΚΤ φέρνει ρευστοποιήσεις

Οι ρευστοποιήσεις ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της  ελληνικής αγοράς ομολόγων η οποία επηρεάσθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν οι αποδόσεις των ομολόγων να "επιστρέψουν" στα υψηλά επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, στην εγχώρια αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,11%, του 5ετούς στο 0,29 και του 15ετους στο 1,34%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 232 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνον τα 68 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στο 1,11% από 1,06% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έναντι -0,11% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,22% από το 1,18%.

Σε ό,το αφορά το "κύμα ρευστοποιήσεων" που πλήττει τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, στο επίκεντρο της αναταραχής βρίσκεται η Ιταλία όπου οι αποδόσεις των ομολόγων της σημείωσαν μία μέση αύξηση κατά 1,14%, με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώ μηνών.

Το σενάριο που φοβίζει περισσότερο τους επενδυτές των ομολόγων είναι αυτό της ελάττωσης των αγορών από την ΕΚΤ τους επομένους μήνες. Ο κίνδυνος αυτός συνδέεται με την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον εμβολιασμό του πληθυσμού της Ε.Ε. ο οποίος μπορεί να συντελέσει στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας. Το ενδεχόμενο σταδιακής απόσυρσης των μέτρων της ΕΚΤ εκφράζει και ένα τμήμα του εσωτερικού της Τράπεζας, όπως αντανακλάται σε δηλώσεις που έχουν κάνει ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες.