Χρυσός: Τα θετικά στοιχεία για τη μεταποίηση οδήγησαν την τιμή σε απώλειες

01/06/2021, 22:05
Χρυσός: Τα θετικά στοιχεία για τη μεταποίηση οδήγησαν την τιμή σε απώλειες

Διατηρήθηκε πάνω από το "ψυχολογικό όριο" των 1.900 δολαρίων η ουγγιά ο χρυσός, παρά το γεγονός ότι η τιμή του σήμερα Τρίτη, 'έκλεισε με μικρές απώλειες, καθώς η άνοδος των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα μετά τα ισχυρά στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο άμβλυνε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έχασε μόλις 30 σεντς και έκλεισε στα 1.905 δολ. ανά ουγγιά. Την Παρασκευή ο χρυσός έκλεισε κοντά σε υψηλό πέντε μηνών, καταγράφοντας συνολικά κέρδη περίπου 8% για τον Μάιο.

Κέρδη και για το ασήμι, με το συμβόλαιο Ιουλίου να προσθέτει 9 cents ή 0,3% στα 28,10 δολ. ανά ουγγιά. Στον αντίποδα, ο χαλκός Ιουλίου υποχώρησε 0,5% στα 4,65 δολ. η λίβρα.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Ιουλίου σημείωσε άνοδο 1,5% και έκλεισε στα 1.199,70 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου κέρδισε 1,2% στα 2.863,20 δολ. ανά ουγγιά.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν σημαντική βελτίωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Μάιο στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο εποχιακά προσαρμοσμένος δείκτης PMI της IHS Markit σκαρφάλωσε στις 62,1 μονάδες τον Μάιο από 60,5 μονάδες τον Απρίλιο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 61,5 μονάδες.

Μια διαφορετική έκθεση του Institute for Supply Management έδειξε αύξηση του μεταποιητικού δείκτη στις 61,2 μονάδες, ξεπερνώντας με ευκολία τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 60,9 μονάδες.

Μετά τα στοιχεία για την μεταποίηση η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφάλωσε πάνω από το 1,61%. Η άνοδος των αποδόσεων συχνά περιορίζει την ελκυστικότητα του χρυσού που δεν προσφέρει απόδοση.