Πετρέλαιο: Σε ιστορικό υψηλό άνω της διετίας το αμερικανικό αργό

02/06/2021, 22:57
Πετρέλαιο: Σε ιστορικό υψηλό άνω της διετίας το αμερικανικό αργό

Με άνοδο έκλεισαν για μια ακόμη συνεδρίαση οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου λόγω των εκτιμήσεων  για αύξηση της ζήτησης στο μέλλον αλλά και των ανησυχιών για τη σταθερότητα του εφοδιασμού λόγω των εξελίξεων στο Ιράν.

Το αμερικανικό αργό , West Texas Intermediate παράδοση Ιουλίου ενισχύθηκε την Τετάρτη κατά 1,11 δολάρια ή 1,6% και έκλεισε στα 68,83 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 22 Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Ανάλογη αύξηση κατέγραψε και το πετρελαιο Brent παράδοσης Αυγούστου, που ενισχύθηκε σήμερα κατά 1,10 δολάρια ή 1,6% και τερμάτισε την ημέρα στα 71,35 δολάρια το βαρέλι.

Οι traders αναμένουν την αυριανή ανακοίνωση των στοιχείων της Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας για τα εβδομαδιαία αποθέματα αμερικανικού αργού. Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα στοιχεία της EIA θα δείξουν πτώση κατά 3,3 εκατ. βαρέλια στα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Μαΐου, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global Platts.

Οι ανησυχίες σχετικά με την ομαλότητα του εφοδιασμού άρχισαν με την εκδήλωση της τεράστιας πυρκαγιάς που ξέσπασε σε κρατικό διυλιστήριο στην Τεχεράνη ,έπειτα από έκρηξη που προκλήθηκε από διαρροή ενός αγωγού αερίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων της ιρανικής πρωτεύουσας, οι οποίες εντάθηκαν στη συνέχεια από την είδηση ότι το μεγαλύτερο πλοίο του πολεμικού ναυτικού του Ιράν πήρε φωτιά και βυθίστηκε.

Τα γεγονότα "αυξάνουν το συνολικό ασφάλιστρο κινδύνου στη Μέση Ανατολή”, δήλωσε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στο The Futures Group, μιλώντας στο MarketWatch. "Ο σκιώδης πόλεμος στο Ιράν βγαίνει από τις σκιές, και αυτό προκαλεί ανησυχία στην αγορά που ήδη προβληματίζεται για το ενδεχόμενο μείωσης του εφοδιασμού”, εξήγησε ο Flynn.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη μελλοντική ζήτηση πετρελαίου, μετά τη χθεσινή απόφαση του OPEC και των συμμάχων του (OPEC+) να διατηρήσουν σε ισχύ το σχέδιο τους για σταδιακές αυξήσεις της παραγωγής τον τρέχοντα μήνα και τον επόμενο.