Πετρέλαιο: Νέο υψηλό για το Brent που έκλεισε στα 74,39 δολάρια

16/06/2021, 23:17
Πετρέλαιο: Νέο υψηλό για το Brent που έκλεισε στα 74,39 δολάρια

Ανοδικά κινήθηκαν την Τετάρτη, για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς τα διυλιστήρια των ΗΠΑ άντλησαν περισσότερα αποθέματα αργού για να αυξήσουν τη δραστηριότητα και να καλύψουν την ανάκαμψη της ζήτησης.

Το πετρέλαιο τύπου Brent κινήθηκε ανοδικά κατά 40 σεντς, ή 0,5%, κλείνοντας στα 74,39 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2019 και σημείωσε κέρδη σε πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις. Το αμερικανικό αργό, τύπου WTI κέρδισε 3 σεντς στα 72,15 δολάρια το βαρέλι, αφού έφτασε τα 72,99 δολάρια, υψηλότερα από τον Οκτώβριο του 2018.

Σημειώνεται ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 7,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 11 Ιουνίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ), καθώς η χρήση διύλισης αυξήθηκε στο 92,6%, υψηλότερα από τον Ιανουάριο του 2020, πριν από την επιδημία κορονοϊού.

Η άντληση του αποθέματος ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο, καθώς αυξήθηκαν και οι εξαγωγές, ένα ακόμα σημάδι για τη βελτίωση της ζήτησης παγκοσμίως.

Η αξία του Brent αυξήθηκε κατά 44% φέτος, υποστηριζόμενη από περικοπές εφοδιασμού με επικεφαλής τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και συμμάχων, γνωστό ως OPEC+, και την ανάκαμψη της ζήτησης. Ο OPEC+ μείωσε τις περσινές ιστορικές περικοπές προσφοράς, αλλά εξακολουθεί να παρακρατεί εκατομμύρια βαρέλια ημερήσιας προσφοράς από την αγορά.

Στελέχη μεγάλων εμπορικών εταιρειών πετρελαίου δήλωσαν την Τρίτη ότι αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν πάνω από 70 δολάρια και θα απαιτήσουν να επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία, το δεύτερο εξάμηνο του 2022.