Πετρέλαιο: Άνοδος των διεθνών τιμών και εβδομαδιαία κέρδη 1%

18/06/2021, 22:35
Πετρέλαιο: Άνοδος των διεθνών τιμών και εβδομαδιαία κέρδη 1%

Ανοδικά κινήθηκαν την Παρασκευή οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ισοσκελίζοντας μεγάλο μέρος από τις σωρευτικές απώλειες της εβδομάδας. Η άνοδος οφείλεται στην ενίσχυση του δολαρίου, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed για αυξήσεις επιτοκίων νωρίτερα του αναμενομένου.

Το αργό πετρέλαιο, τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουλίου κέρδισε την Παρασκευή 60 σεντς ή 0,8%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 71,64 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε εβδομαδιαία βάση το WTI κέρδισε 1% και αυτό ήταν το τέταρτο στη σειρά ανοδικό του πενθήμερο.

Σε ανάλογους ρυθμούς κινήθηκε και το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Αυγούστου, το οποίο ενισχύθηκε κατά 0,5% ή 35 σεντς στα 73,43 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Το brent σημείωσε άνοδο 1% στην εβδομάδα.

Οι traders πάντως συνέχισαν να παίρνουν ώθηση από τις προσδοκίες για ισχυρότερη ζήτηση ενέργειας και έχουν στραμμένο το βλέμμα στις προοπτικές για επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, εξέλιξη που εφόσον υλοποιηθεί θα ευξήσει την ποσότητα του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Πάντως, οι περισσότεροι δεν έχουν πειστεί ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν τον Αύγουστο.

Σε αυτό το κλίμα, τ