Πετρέλαιο: Η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ οδήγησε σε άνοδο των τιμών

08/07/2021, 22:56
Πετρέλαιο: Η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ οδήγησε σε άνοδο των τιμών

Ανοδικά έκλεισαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά τις ανακοινώσεις στοιχείων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τα οποία  έδειξαν μεγάλη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και βενζίνης. 

Το αργό πετρέλαιο, τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Αυγούστου κατέγραψε άνοδο 74 σεντς ή 1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 72,94 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 69 σεντς ή 0,9%, κλείνοντας στα 74,12 δολάρια το βαρέλι.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 6,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιουλίου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 6,1 εκατομμύρια βαρέλια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της S&P Global Platts είχαν προβλέψει ότι τα αποθέματα αργού θα μειώνονταν κατά 6,2 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αναμένονταν να μειωθούν κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια.

Η EIA ανέφερε επίσης ότι οι αποθέματα αποσταγμάτων αυξήθηκαν κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια, ελαφρώς πάνω από το 1,4 εκατ. βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σημειώνεται πως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 7,98 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2,74 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων αυξήθηκαν κατά 1,09 εκατ. βαρέλια.Οι αναλυτές συγκλίνουν πως το sell-off στην παγκόσμια αγορά μετοχών και το συνεχιζόμενο ράλι των αμερικανικών ομολόγων, που αντανακλά την ανησυχία για την περαιτέρω δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης, συγκράτησαν την ανοδική πορεία του πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.