Πετρέλαιο: Με άνοδο 1,5% έκλεισαν οι διεθνείς τιμές - Ρεκόρ 35 μηνών για το αργό

13/07/2021, 23:19
Πετρέλαιο: Με άνοδο 1,5% έκλεισαν οι διεθνείς τιμές - Ρεκόρ 35 μηνών για το αργό

Ανοδικά, πάνω από το επίπεδο των 75 δολαρίων το βαρέλι έκλεισαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, λόγω των στοιχείων που θα ανακοινωθούν αύριο και αναμένεται να δείξουν μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, για όγδοη συνεχή εβδομάδα.

Το αργό πετρέλαιο τύπου West Texas Intermediate, παραδόσεως Αυγούστου σημείωσε άνοδο κατά 1,15 δολάρια ή σχεδόν 1,6%, για να διαμορφωθεί στα 75,25 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου κινήθηκε ανοδικά κατά 1,33 δολάρια ή 1,8% στα 76,49 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιουλίου.

"Η αβεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου έχει αυξηθεί σημαντικά" σε σχέση με έναν μήνα πριν, όταν οι τιμές ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 70 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο Tyler Richey, συνεκδότης της Sevens Report Research.

Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων της covid-19, με τη μετάλλαξη Δέλτα να εξαπλώνεται ραγδαία, "δυσχεραίνει τις προοπτικές για ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο", όπως αναφέρει ο ίδιος. Όσον αφορά την προσφορά, η "αποτυχία του OPEC+ να συμφωνήσει σε νέους στόχους παραγωγής εντείνει την ανησυχία "ότι ολόκληρη η συμφωνία θα μπορούσε να καταρρεύσει και να πυροδοτήσει μια νέα μάχη για τα μερίδια στην αγορά μεταξύ των παγκόσμιων παραγωγών", επισήμανε ο Richey.

"Παρατηρείται μια ουσιαστική έλλειψη στην προσφορά πετρελαίου, η οποία αντλεί από τα αποθέματα για να καλύψει τη ζήτηση", δήλωσε στη MarketWatch ο Manish Raj, οικονομικός διευθυντής της Velandera Energy. "Δεν είναι μυστικό ότι τα αποθέματα δεν μπορούν να αντλούνται επ' αόριστον και ότι η παραγωγή πρέπει τελικά να αυξηθεί για να καλύψει τη ζήτηση και να αναπληρώσει τα αποθέματα".