Πετρέλαιο: Νέα πτώση στις διεθνείς τιμές σε χαμηλό τελευταίου μηνός

15/07/2021, 23:05
Πετρέλαιο: Νέα πτώση στις διεθνείς τιμές σε χαμηλό τελευταίου μηνός

Με πτώση έκλεισαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα καθώς οι traders επηρετηκαν από τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ και εν αναμονή μιας συμβιβαστικής λύσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο πλαίσιο του OPEC+.

To αμερικανικό αργό πετρέλαιο, τύπου West Texas Intermediate, παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε κατά 1,48 δολάρια ή 2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 71,65 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Ιουνίου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 1,29 δολάρια ή 1,7%, στα 73,47 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία στον OPEC+ όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου.

Στην πτώση της τιμής του πετρελαίου συνέβαλαν και οι εντεινόμενες ανησυχίες ότι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να αναγκάσει ορισμένες χώρες να επιβάλλουν νέα lockdown, ιδίως στην Ασία, εξέλιξη που θα αμβλύνει τη ζήτηση για ενέργεια.

"Αισθανόμαστε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι ο κρισιμότερος παράγοντας, καθώς η Ασία έχει ουσιαστικό θέμα και η κατάσταση στην Ευρώπη είναι προβληματική", δήλωσε στη MarketWatch ο Tariq Zahir, διευθύνων σύμβουλος της Tyche Capital Advisors.

Ωστόσο, στη μηνιαία έκθεσή του ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα επανέλθει σε επίπεδα προς πανδημίας έως το τέλος του 2022.

Συγκεκριμένα, εκτιμά πως η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση το 2022, φτάνοντας στα 99,86 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η ζήτηση προβλέπεται να ξεπεράσει το όριο των 100 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως στο β' εξάμηνο του 2022.