Πετρέλαιο: Η απόφαση του OPEC+ γιά αύξηση παραγωγής έριξε 7,5% την τιμή του αργού

19/07/2021, 23:24
Πετρέλαιο: Η απόφαση του OPEC+ γιά αύξηση παραγωγής έριξε 7,5% την τιμή του αργού

Μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Δευτέρα καθώς οι χώρες - μέλη του OPEC + αποφάσισαν την ενίσχυση της παραγωγής τους εν μέσω ανησυχιών για την αναζωπύρωση της πανδημίας COVID 19 λόγω της μετάλλαξης Δέλτα η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Το αργό πετρέλαιο, παραδόσεως Αυγούστου έχασε 5,39 δολ. ή 7,5% και έκλεισε στα 66,42 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τις 8 Σεπτεμβρίου, με το συμβόλαιο να κλείνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του Μαΐου.

Το Brent Σεπτεμβρίου, στο μεταξύ, κατρακύλησε 4,97ή σχεδόν 6,8% στα 68,62 δολ. το βαρέλι. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση για το Brent από τον Μάρτιο, με το συμβόλαιο να κλείνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Μαΐου.

Ο OPEC και οι σύμμαχοι του (OPEC+) ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι τα επίπεδα της παραγωγής θα αυξάνονται κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα με έναρξη από τον Αύγουστο, μέχρι να μηδενιστούν οι περιορισμοί που επέβαλαν στην παραγωγή τους ως απάντηση στην κατάρρευση της ζήτησης στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορονοϊού.
Η απόφαση αυτή πάντως αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τον κίνδυνο της υπερπροσφοράς σε μια αγορά που ακόμα δεν έχει ανακάμψει από την πανδημία του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού έχει οδηγήσει αρκετές χώρες στη λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και έχει πυροδοτήσει ένα νέο κύμα ανησυχιών για την πορεία της προσπάθειας ανάκαμψης των οικονομιών.