Ομόλογα: Ισχυρές πιέσεις στην αγορά μετά από δημοσίευμα των FT περί πληθωρισμού

17/09/2021, 19:35
Ομόλογα: Ισχυρές πιέσεις στην αγορά μετά από δημοσίευμα των FT περί πληθωρισμού

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων της ευρωζώνης εξαιτίας δημοσιεύματος των Financial Times, το οποίο ανέφερε ότι η ΕΚΤ αναμένει να επιτευχθεί το 2025 ο στόχος για τον πληθωρισμό (2%).

Το δημοσίευμα, παρόλο που στη συνέχεια διαψεύστηκε από την ΕΚΤ, προκάλεσε έντονο προβληματισμό καθώς απεκάλυπτε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη είναι τελικώς πολύ πιο ισχυρές από αυτές που επισήμως έχει παραδεχθεί η ΕΚΤ. Σύμφωνα με αυτό, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane φερόταν σε ιδιωτική συνάντηση που είχε ο ίδιος με γερμανούς οικονομολόγους να τους έχει αποκαλύψει έρευνα της ΕΚΤ η οποία κατέληγε στο δυσοίωνο σενάριο για την πορεία του πληθωρισμού. Το δημοσίευμα μάλιστα έκανε αναφορά σε εσωτερικά μοντέλα της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα οποία η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε πορεία για να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της σε δύο χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού φέτος, μετά και την άνοδο του στο 3% τον Αύγουστο.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 5ετούς ομολόγου επέστρεψε σε "θετικό έδαφος" και κυμάνθηκε στο 0,026% από - 0,10 χθες και του 15τούς αυξήθηκε στο 0,89% από 0,75%, άνοδος και στο 0,81% από το 0,77% και για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 110 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 34 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,81 έναντι - 0,27% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,08%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ καθώς η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαινόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,176 δολ. από το επίπεδο των 1,1777 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1780 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ