Ομόλογα: "Φρέναρε" η άνοδος των αποδόσεων, παρά τον υψηλό πληθωρισμό

01/10/2021, 19:20
Ομόλογα:

Προσωρινή «ανάπαυλα» στην άνοδο των αποδόσεων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή ημέρα για την αγορά, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη «σκαρφάλωσε» τον Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλες σχεδόν τις αγορές της ευρωζώνης κινήθηκαν σταθεροποιητικά.

Η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα ότι τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 3,4% από 3% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, πλέον, ο πληθωρισμός απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ, οι οποίες ανέβαζαν τον πήχη στο 2,2% για φέτος και στο 1,7% για την επόμενη χρονιά.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού θα κάμψουν τις αντιστάσεις της ΕΚΤ, αναγκάζοντας τελικώς την Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη να περικόψει νωρίτερα απ΄ότι σχεδίαζε αρχικώς, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Πάντως, παρά τις αρνητικές εξελίξεις οι αποδόσεις των ομολόγων σήμερα δεν σημείωσαν περαιτέρω άνοδο.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο επίπεδο του 0,825 – 0,84%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,0435, ενώ του 15ετούς διατηρήθηκε στα επίπεδα του 0,92%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 102 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 58 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,84% έναντι -0,23% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,07%,

Στην αγορά συναλλάγματος διατηρείται το ανοδικό «μομέντουμ» για το δολάριο, καθώς νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1594 δολάρια από τα 1,1581 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1600 δολάρια.