Ομόλογα: Πτώση των αποδόσεων λόγω μείωσης των φόβων για πληθωρισμό, επιτόκια

02/11/2021, 18:45
Ομόλογα: Πτώση των αποδόσεων λόγω μείωσης των φόβων για πληθωρισμό, επιτόκια

Ανέκαμψε σήμερα η αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με το κόστος δανεισμού να υποχωρεί σημαντικά, καθώς μειώθηκαν, επί του παρόντος οι φόβοι για αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Σε όλη την Ευρωζώνη, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν πολύ μετά τη συνέντευξη Τύπου της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, την περασμένη Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι δεν αντέδρασε πιο σθεναρά στα στοιχήματα της αγοράς για αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος.

Τις καλύτερες επιδόσεις είχαν τα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης , οι αποδόσεις των οποίων είχαν εκτοξευτεί μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων υποχώρησε 13 μονάδες βάσης στο 1,10% και αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2020. Οι αποδόσεις των ελληνικών, των ισπανικών και των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων, που είχαν επίσης αυξηθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι αγορές αισθάνθηκαν τον κίνδυνο μίας ταχύτερης σύσφιξης της πολιτικής της ΕΚΤ, έκαναν βουτιά 8-9 μονάδες βάσης.

Αναλυτές ανέφεραν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της αυστραλιανής κεντρικής τράπεζας ως έναν λόγο για την επικράτηση πιο ήρεμων τόνων στην αγορά. Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της Αυστραλίας μειώθηκαν, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να κάνει ένα μεγάλο βήμα για την απόσυρση της έκτακτης στήριξης που παρείχε στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά να δεσμεύεται ότι θα δείξει υπομονή και να απορρίπτει τη συζήτηση που γίνεται στην αγορά για μία γρήγορη αύξηση των επιτοκίων.

Επιπλέον, οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί εν όψει της διήμερης συνεδρίασης της Fed, η οποία αρχίζει αργότερα σήμερα.