Στο 5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη

07/01/2022, 15:54
Στο 5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη

Αύξηση της τάξης του 5% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο από 4,9% τον προηγούμενο μήνα φθάνοντας σε νέο υψηλό επίπεδο - ρεκόρ για την περιοχή.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφθωθεί στο 4,7%.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, στην αιχμή των αυξήσεων παρέμειναν οι τιμές ενέργειας, που σημείωσαν άνοδο 26% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ωστόσο και οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, των υπηρεσιών και των εισαγόμενων αγαθών ήταν αρκετά υψηλότερες από το 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.

Με την οικονομία να ανακάμπτει από το σοκ της πανδημίας πέρυσι, οι αυξήσεις των τιμών απογειώθηκαν, αιφνιδιάζοντας την ΕΚΤ. Στις πληθωριστικές πιέσεις συνέβαλαν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που περιόρισαν τη διαθεσιμότητα καταναλωτικών προϊόντων, ενώ τα νοικοκυριά που έκαναν αναγκαστική αποταμίευση για ένα χρόνο άρχισαν να κάνουν δαπάνες για οτιδήποτε.

Οι περισσότερες από αυτές τις αιτίες του πληθωρισμού είναι προσωρινές και συνεπώς οι πιέσεις αναμένεται να χαλαρώσουν τελικά. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πόσο γρήγορα θα μειωθεί ο πληθωρισμός και σε ποιο επίπεδο θα προσγειωθεί όταν η οικονομία προσαρμοστεί στη νέα κανονικότητα.

Η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό ξανά κάτω από 2% στο τέλος της φετινής χρονιάς, αλλά μία σειρά αξιωματούχων αμφισβητούν την πρόβλεψη αυτή, προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι είναι στην κατεύθυνση αύξησής του και ότι μπορεί και το επόμενο έτος να κινηθεί πάνω από τον στόχο.