Όλα στο «κόκκινο»: Άλμα 46% στο φυσικό αέριο, 34% στο ρεύμα

24/02/2022, 21:24
Όλα στο «κόκκινο»: Άλμα 46% στο φυσικό αέριο, 34% στο ρεύμα

Σε άτακτη υποχώρηση οι δείκτες στη Νέα Υόρκη και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Στο 6,42% οι απώλειες στην Αθήνα - «Έκρηξη» στις τιμές του πετρελαίου - «Κατρακυλά» το ρούβλι έναντι του δολαρίου.

Το ράλι κατά 46% στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτυπώνουν οι χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub, που αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 140 ευρώ η μεγαβατώρα, από 72 έως 80 ευρώ που ήταν τις προηγούμενες ημέρες.

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφει, την ίδια ώρα, η τιμή της χονδρεμπορικής για αύριο, με την Ελλάδα να βρίσκεται ξανά στην λίστα με την ακριβή ενέργεια στα 235,50 ευρώ/MW, σημειώνοντας αύξηση 56,8%.

Άνοδος, που δικαιολογεί η μεγάλη συμμετοχή κατά 44,50% στο ενεργειακό μείγμα του φυσικού αερίου, με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν σχεδόν το 25% και κάτω από 6% ο λιγνίτης. Τον δρόμο της ενεργειακής ακρίβειας ακολουθούν η Ιταλία με 284 ευρώ/MW, η Γαλλία με 245 ευρώ/ΜW, το Βέλγιο με 242 ευρώ/MW η Ισπανία και η Πορτογαλία με 240,13 ευρώ/MW.

Η «έκρηξη» τιμών ενισχύει την ανάγκη για συνέχιση των επιδοτήσεων στους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης.

Οι ρωσικές επιδρομές έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στο κυβερνητικό επιτελείο, με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα να συγκαλεί αύριο το πρωί έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, παρουσία της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και του ΑΔΜΗΕ, με στόχο να αξιολογηθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εστάλη επιστολή στην υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Barbara Pompili, που κοινοποιήθηκε και στην Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας, Alexander Nikolov και της Ρουμανίας, Virgil-Daniel Popescu.

Ο Έλληνας υπουργός ζητά να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας, μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Όπως επισημαίνει, η παρούσα κρίση απαιτεί συντονισμένη δράση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των οικονομιών των κρατών-μελών.

Η επιστολή εστάλη στη Γαλλίδα υπουργό, καθώς η Γαλλία έχει αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου 2022 την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι μήνες.

Παράλληλα, σημαντική αύξηση στην ηλεκτρική ενέργεια καταγράφεται στην προημερήσια αγορά για αύριο Παρασκευή, 25 του μηνός, σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ανόδου που ακολούθησε στο φυσικό αέριο.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για αύριο διαμορφώνεται στα 235,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι αυξημένη κατά 34% σε σχέση με τη σημερινή τιμή.

Η εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, σε άτακτη υποχώρηση… τρέπεται η Wall Street, με φόντο τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Ο Dow Jones χάνει 2,18% ή 723,34 μονάδες στις 32.408 μονάδες. Ο S&P 500 διολισθαίνει κατά 2,34% ή 98,78 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq πέφτει κατά 2,47% ή 320,44 μονάδες στις 12.725.

Στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, ο γερμανικός DAX άνοιξε με ένα υψηλό gap στις 14.221 μονάδες, «πυροδοτώντας» υψηλότερες ρευστοποιήσεις στη συνέχεια, για να περάσει χαμηλότερα από τις 13.886 μονάδες, με πτώση άνω του 5%.

Αντίστοιχα, και ο FTSE 100 στο Λονδίνο βρίσκεται υπό πίεση, αν και καταφέρνει έως τώρα να συγκρατήσει ένα ισχυρότερο «κύμα» απωλειών.

Στην Αθήνα, σε μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις εδώ και πολλούς μήνες, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 6,42%, με τις απώλειες μέσα στη μέρα να ξεπερνούν και το 7%, και επέστρεψε στα επίπεδα των αρχών του έτους.

Στα ύψη το πετρέλαιο

Στην αγορά πετρελαίου, ταυτόχρονα, το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού WTI ενισχύεται κατά 7,71% στα 99,11 δολάρια το βαρέλι, διασπώντας το ανώτερο σημείο του ανοδικού καναλιού με νέο «πεδίο μάχης» τα 100 και τα 105 δολάρια. Παράλληλα, το μπρεντ εκτοξεύεται στα 104,23 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 8%, με τις αγορές να προσθέτουν συνεχώς υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου.

«Εκρηκτική» άνοδο καταγράφουν και τα συμβόλαια χρυσού, ο οποίος συχνά αποτελεί ένα πρώτο επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας, κερδίζοντας περίπου 46,6 δολάρια στο +2,44% και τα 1.956 δολάρια ανά ουγγιά.

Παράλληλα, το δολάριο ενισχύθηκε περισσότερο από 10% έναντι του ρωσικού νομίσματος, στέλνοντας το ρούβλι στο χαμηλότερο επίπεδο που είχε φτάσει ποτέ έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Το ρούβλι κινείται πλέον στα 83,38 έναντι του δολαρίου.