Τι προβλέπουν 9 οίκοι για το πετρέλαιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

01/03/2022, 12:51
Τι προβλέπουν 9 οίκοι για το πετρέλαιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

H ένταση της γεωπολιτικής σύγκρουσης αυξάνει τους φόβους πως το πετρέλαιο θα φτάσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις ανά τον κόσμο.

Τα $100/βαρέλι ξεπέρασε το Brent για πρώτη φορά από το 2014, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

H ένταση της γεωπολιτικής σύγκρουσης τώρα αυξάνει τους φόβους πως το πετρέλαιο θα φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις ανά τον κόσμο.

Eurasia Group

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα απαντήσουν με διευρυμένο πακέτο κυρώσεων, σύμφωνα με τους αναλυτές της Εurasia Group. Δεδομένης της σοβαρότητας της εισβολής των Ρώσων στρατιωτών, οι Δυτικοί θα απαντήσουν με αυστηρότερα από τα αναμενόμενα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα συναλλαγών SWIFT. Η λειτουργία του Nord Stream 2 θα «παγώσει» επ’ αόριστον. Οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αγγίξουν νέα υψηλά, με παράλληλη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και «ντόμινο» στις αγορές και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Οι νέες κυρώσεις θα πλήξουν ιδιαίτερα οποιεσδήποτε οικονομικές σχέσεις με ρωσικές επιχειρήσεις.

Rapidan Energy Group

Η ρωσική επέλαση κατά της Ουκρανίας θα αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου μέχρι να γίνει ξεκάθαρο πως ο ενεργειακός τομέας δε θα συμπεριληφθεί στις κυρώσεις, ανέφερε ο Bob McNally, πρώην στέλεχος του αμερικανικού Λευκού Οίκου και επικεφαλής του Rapidan Energy Group. Εάν δεν υπάρξουν μεγάλα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι τιμές του αργού θα καταγράψουν διόρθωση.

Crystol Energy

Εάν υπάρξει αύξηση των στρατιωτικών συγκρούσεων, είναι πιθανό πως ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, ανέφερε η Carole Nahkle, ιδρυτής της Crystal Energy. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα ΗΑΕ θα αυξήσουν την παραγωγή τους δεδομένης της ανικανότητας αύξησης άλλων κρατών-μελών του καρτέλ, σύμφωνα με την αναλυτή.

UBS

Η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου και η αύξηση της ζήτησης θα υποστηρίξουν το φαινόμενου του backwardation, ανέφερε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS AG. Επιπλέον υποστηρικτικό του backwardation είναι και η προσπάθεια των διυλιστηρίων για εύρεση εναλλακτικών λύσεων εκτός της ρωσικής αγοράς λόγω των κυρώσεων, κάτι που διαφαίνεται στην σχέση των τιμών του πετρελαίου Urals με το Brent.

ING Groep NV

Η αγορά πετρελαίου αναμένει την αντίδραση των κρατών της Δύσης όσον αφορά την εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που θα αυξήσει τη μεταβλητότητα των τιμών, σύμφωνα με τον Warren Patterson της ING Groep NV. Η ανοδική τροχιά των τιμών πετρελαίου θα συνεχιστεί.

Vanda Insights

Οι κινήσεις του Putin θα προκαλέσουν τη μήνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, στοχοποιώντας τις ρωσικές εταιρείες ενέργειας, ανέφερε η Vandana Hari, ιδρυτής της Vanda Insights. Το ράλι του αργού μόλις ξεκίνησε και δεν είναι -ακόμα- γνωστή η πλήρης εικόνα. Ο ΟΠΕΚ+ έχει την ικανότητα αύξησης της παραγωγής, αλλά το ερώτημα παραμένει για το εάν θα προχωρήσουν σε μια τέτοια αύξηση.

ANZ Banking Group

Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν ευρέως την αγορά πετρελαίου, ανέφεραν οι αναλυτές Daniel Hynes και Soni Kumari της Australia & new Zealand Banking Group. Τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου του Περσικού Κόλπου και κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, οι τιμές κατέγραψαν διόρθωση μετά το πέρας του κινδύνου. Η πιθανότητα για προβλήματα στην παροχή ενέργειας στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, είναι διπλάσια των προαναφερθέντων συγκρούσεων. Η ANZ Banking Group αναφέρει πως η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα είναι σχετικά μικρή.

JTD Energy Services

Η σύγκρουση των δύο χωρών έχει προκαλέσει αύξηση της μεταβλητότητας και της αβεβαιότητας στην αγορά, ανέφερε ο John Driscoll, στέλεχος της JTD Energy Services Pte. Αν και μια συμφωνία με το Ιράν όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια ενδέχεται να συμπεριληφθεί στις τρέχουσες τιμές, οι αγορές πετρελαίου θα παραμείνουν ευμετάβλητες, με πιθανότητα αύξησης των τιμών του αργού.

VI Investment Group

Η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να καταγράψει επιπλέον άνοδο κατά $10/βαρέλι όσο συνεχίζεται η πολεμική σύγκρουση, σύμφωνα με τον Will Sungchil Yun, αναλυτή της VI Investment Corp της Σεούλ. Η επίτευξη συμφωνίας μετά από την αρχική σύρραξη, όμως, θα σταθεροποιήσει τις τιμές και θα αρχίσει τη διορθωτική πορεία τους. Εάν επιτευχθεί συμφωνία για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας με το Ιράν, οι τιμές θα καταγράψουν περαιτέρω μείωση.