Τη χειρότερη χρονιά από το 2008 για τις Ευρωπαϊκές αγορές βλέπουν Goldman Sachs, BofA

25/10/2022, 10:31
Τη χειρότερη χρονιά από το 2008 για τις Ευρωπαϊκές αγορές βλέπουν Goldman Sachs, BofA

Ως μια χρονιά που πρέπει να ξεχάσουμε αποκαλούν οι διεθνείς αναλυτές το 2022!

Με πτώση 17% θα κλείσει το 2022 για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στη χειρότερη επίδοσή τους από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, εάν επιβεβαιωθεί η μέση τιμή-στόχος των 406 μονάδων που δίνουν οι αναλυτές για τον Stoxx 600, σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια ανόδου έως το κλείσιμο του έτους είναι μικρότερα του 2%, κάτι που συνεπάγεται ότι το 2022 δεν θα φέρει το συνηθισμένο Santa Claus Rally.

Ευρωπαϊκές αγορές: Τη χειρότερη χρονιά από το 2008 βλέπουν Goldman Sachs, BofA-1

Επενδυτικοί οίκοι όπως οι Goldman Sachs και Bank of America χαμήλωσαν τις τιμές-στόχους τους τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον αντίκτυπο που έχει η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων αλλά και για την πολιτική αναταραχή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Stoxx 600 έπεσε τον περασμένο μήνα σε bear market (πτώση τουλάχιστον 20% από τα προηγούμενα υψηλά), καθώς εντάθηκαν οι φόβοι ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών θα πυροδοτήσουν μια παγκόσμια ύφεση.

Η Goldman Sachs δίνει στόχο στις 360 μονάδες για τον Stoxx 600, στην πιο απαισιόδοξη άποψη που εκφράστηκε στη δημοσκόπηση του Bloomberg, καθώς ουσιαστικά προβλέπει πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών σχεδόν 10% έως το τέλος του έτους.

«Ακόμη και μετά το απότομο sell off της τρέχουσας χρονιάς, οι μετοχές δεν έχουν ακόμα προεξοφλήσει τη συνεχιζόμενη απώλεια του momentum της ανάπτυξης που περιμένουμε να δούμε τους επόμενους μήνες», αναφέρουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America, που δίνουν τιμή-στόχο στις 380 μονάδες για τον Stoxx 600, κοντά στα χαμηλά του περασμένου μήνα.