Wall Street: Γιατί οι προβλέψεις για τα κέρδη του 2023 ενδέχεται να πέσουν περισσότερο

14/11/2022, 16:10
Wall Street: Γιατί οι προβλέψεις για τα κέρδη του 2023 ενδέχεται να πέσουν περισσότερο

Ποια είναι σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς τα «αγκάθια» για την περαιτέρω άνοδο της κερδοφορίας

Η «ετυμηγορία» μεταξύ των αναλυτών της Wall Street σχετικά με την κερδοφορία των εισηγμένων το 2023 ήταν ότι θα υπάρξει πτώση μετά και την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, καθώς η οικονομική ζήτηση αναμένεται απλώς να αποδυναμωθεί περαιτέρω.

Αν και η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, οι αναλυτές είναι ακόμη πιθανό να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις εκτιμήσεις τους από εδώ και πέρα.

Περίπου το 90% της κεφαλαιοποίησης του S&P 500 ανέφερε κέρδη γ’ τριμήνου και οι προσδοκίες για τα κέρδη του 2023 έχουν ήδη μειωθεί.

Τα πραγματικά αποτελέσματα κερδών ανά μετοχή γ’ τριμήνου για τις εταιρείες του S&P 500, συνολικά, ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών κατά περίπου 3%, σύμφωνα με την Credit Suisse.

Εν τω μεταξύ, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή για το 2023 έχουν μειωθεί περίπου 5% τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την Evercore.

Αλλά η πτώση των εκτιμήσεων μπορεί να μην σταματήσει εκεί.

Τα «αγκάθια» στην άνοδο της κερδοφορίας

Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους οι προβλέψεις για τα κέρδη θα μπορούσαν να συνεχίσουν να μειώνονται.

Όπως λένε οι αναλυτές ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχει πλήξει τις προοπτικές για τις καταναλωτικές δαπάνες.

Οι εταιρείες καταναλωτικών ειδών στον δείκτη είδαν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη ανά μετοχή του 2023, συνολικά, να μειώνονται κατά περίπου 15% τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με την Fact Set.

Άλλοι κλάδοι, όπως η μεταποίηση, υποφέρουν επίσης λένε οι αναλυτές.

Η Rockwell Automation, για παράδειγμα, έχει εκδώσει μια απογοητευτική ανακοίνωση για το οικονομικό έτος 2023, καθώς το αυξανόμενο κόστος «τρώει» τα περιθώρια κέρδους.

Ιστορικά, οι προσδοκίες για τα κέρδη ανά μετοχή του επόμενου έτους στις εισηγμένες του S&P 500 μειώνονται περίπου 10% κατά μέσο όρο στο β’ εξάμηνο του ημερολογιακού έτους.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη δεν έχουν ακόμη πέσει τόσο πολύ. Επιπλέον, εφέτος η Wall Street ανησυχεί για ύφεση, επομένως οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2023 θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμη περισσότερο από το συνηθισμένο.

Μια σημαντική πηγή της πιθανής «ζημιάς» τόσο στην οικονομία όσο και στα εταιρικά κέρδη είναι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Αυτά, όπως λένε οι αναλυτές, στοχεύουν στη μείωση του πληθωρισμού – και δεν φαίνεται να έχουν περιορίσει σημαντικά την οικονομική ζήτηση ακόμη.

Οι αλλαγές στα επιτόκια συχνά προκαλούν καθυστερημένες αλλαγές στη ζήτηση, επομένως οι αναλυτές είναι ακόμη πιθανό να μειώσουν τις εκτιμήσεις πωλήσεων και κερδών για πολλές εταιρείες.

Το επόμενο ερώτημα, όμως, είναι αν αυτό σημαίνει περισσότερα μειονεκτήματα και για τις μετοχές. Η σύντομη απάντηση των «ειδικών» είναι ναι, πιθανότατα.

Χαμηλές προσδοκίες

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν επίσης αυξηθεί, με την απόδοση του 10ετούς Δημοσίου να έχει υπερδιπλασιαστεί από εκεί που ξεκίνησε το 2022.

Αυτό επηρεάζει από την δική του πλευρά την πορεία των αγορών, αλλά υπάρχει μια καλή πιθανότητα η ενδεχόμενη πτώση των τιμών των μετοχών να μην είναι τόσο απότομη, όσο η πτώση των προβλεπόμενων κερδών.

Αυτό οφείλεται, λένε οι αναλυτές, στο γεγονός ότι, προτού οι εκτιμήσεις για τα κέρδη φτάσουν τελικά στον «πάτο», οι μετοχές συνήθως θα συνεχίσουν να κινούνται ψηλά καθώς οι επενδυτές μυρίζουν το τέλος του πτωτικού κύκλου- και την επακόλουθη ανάκαμψη.

Οι επενδυτές εστιάζουν και στα μακροοικονομικά στοιχεία όπως πρόσφατα των νέων θέσεων εργασίας όπου ξεπέρασαν για τον μήνα Οκτώβριο τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Η αμερικανική αγορά εργασίας συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές ξεπερνώντας για άλλον ένα μήνα τις προβλέψεις των αναλυτών για τις νέες θέσεις εργασίας παρά την ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση εν μέσω των επιθετικών αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι μισθοί αυξήθηκαν 0,4% τον Οκτώβριο με την μέση ωριαία αμοιβή να ενισχύεται ελαφρώς στα 32,58 δολ.

Σε ετήσια βάση οι μισθοί ενισχύθηκαν κατά 4,7% μετά την άνοδο του Σεπτεμβρίου κατά 5% σε ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι ο μισθολογικός πληθωρισμός ενδεχομένως να έχει κορυφωθεί.

Οι αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για περίοδο «έντονης μεταβλητότητας» ειδικά εάν οι προβλέψεις για τα κέρδη γίνουν ακόμη πιο «μαύρες» ή τα μακρο δεν ικανοποιούν την Wall Street.

Πάντως, οι ίδιοι προτείνουν στους επενδυτές να μη φοβούνται να τοποθετηθούν λίγο μετά από μια άλλη σύντομη περίοδο αστάθειας.