Ανάμεικτες οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, βουτιά 10% για την Barclays

15/02/2023, 17:30
Ανάμεικτες οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, βουτιά 10% για την Barclays

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές διαπραγματεύονται μεικτά σήμερα καθώς ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 άγγιξε το υψηλό ενός έτους εχθές Τρίτη.

Οι ευρωπαϊκές χρημαστιστηριακές αγορές διαπραγματεύονται μεικτά σήμερα καθώς ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 άγγιξε το υψηλό ενός έτους εχθές Τρίτη.

Ο δείκτης blue-chip σημείωσε άνοδο 0,3% νωρίς το απόγευμα, με τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να κινούνται μεικτά σε θετικό και αρνητικό έδαφος.

Οι μετοχές των κατασκευών κατέγραψαν απώλειες, με πτώση 1,3%, ακολουθούμενες από τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες υποχώρησαν κατά 1,2% μετά την ανακοίνωση της Barclays για πτώση 19% στα ετήσια καθαρά κέρδη.

Τα στοιχεία του ΔΤΚ του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο φθάνοντας στο 10,1%, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, κάτω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων του Reuters για 10,3%.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τις προσδοκίες εχθές Τρίτη και μέχρι αργά το απόγευμα ο ευρωπαϊκός δείκτης είχε ανακάμψει για να βρεθεί τελικά σε θετικό έδαφος κατά 0,6% πριν κλείσει με κέρδη μόλις στο 0,1%.

Σε διεθνές επίπεδο, οι αγορές ανταποκρίθηκαν στα θερμότερα από τα αναμενόμενα δεδομένα του ΔΤΚ των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν και πάλι, όπως και οι τράπεζες παρασυρόμενες από την πτώση της Barclays.

Ο ιδιοκτήτης της Gucci, Kering σημείωσε πτώση έως και 2% μετά τα αποτελέσματά της, ενώ μια αύξηση €800 εκατομμυρίων στην αγορά και αύξηση μερισμάτων αύξησε τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων της Ευρώπης Carrefour (CARR.PA) έως και 8%.

Κέρδη 0,8%-1 % καταγράφουν οι τομείς της τεχνολογίας, των χημικών και των αυτοκινήτων.