Πανικός σε αγορές και τράπεζες από την κρίση στη Silicon Valley Bank

10/03/2023, 11:52
Πανικός σε αγορές και τράπεζες από την κρίση στη Silicon Valley Bank

Χάθηκαν 52, 4 δισ. σε μία ημέρα από την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών

Πανικό προκαλεί σε αγορές και τράπεζες η κρίση στη Silicon Valley Bank, με τους τέσσερις μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους των ΗΠΑ να χάνουν κεφαλαιοποίηση 52,4 δισ. σε μία ημέρα.

Οι μετοχές της Silicon Valley Bank (SVB), βασικού δανειστή για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας (start ups) σημείωσαν ραγδαία πτώση την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε απόσυρση των καταθέσεών τους.

Η ραγδαία πτώση ήρθε μία ημέρα αφότου η τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση μετοχών ύψους 2,25 δισ. δολαρίων (1,9 δισ. λιρών) για να συμβάλει στην εξυγίανση των οικονομικών της.

Οι μετοχές των τραπεζών έχουν υποχωρήσει σε όλο τον κόσμο – με τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan και Wells Fargo, να χάνουν περισσότερα από 50 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

Πανικός στις αγορές

Τα χρηματιστήρια στην Ασία σημείωσαν επίσης βαριές απώλειες, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές διαπραγματεύονται με απώλειες 2%.

Οι μετοχές της SVB σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς υποχώρησαν κατά περισσότερο από 60% και έχασαν άλλο 20% στις μεταμεσονύκτιες συναλλαγές.

Η εταιρεία ξεκίνησε την πώληση μετοχών αφού έχασε περίπου 1,8 δισ. δολάρια όταν ξεφορτώθηκε ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, κυρίως αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Αλλά το πιο ανησυχητικό για την τράπεζα είναι ότι ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει χρήματα έχουν λάβει συμβουλές να αποσύρουν τα κεφάλαια.

Η Hannah Chelkowski, ιδρύτρια της Blank Ventures, ενός ταμείου που επενδύει στη χρηματοοικονομική τεχνολογία, δήλωσε στο BBC ότι η κατάσταση είναι “άγρια”. Η ίδια συμβουλεύει τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της να αποσύρουν κεφάλαια.

“Είναι τρελό το πώς έχει ξετυλιχτεί έτσι… Το ενδιαφέρον είναι ότι είναι η πιο φιλική προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις τράπεζα και υποστήριξε τόσο πολύ τις νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω του Covid. Τώρα τα VCs λένε στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους”, δήλωσε η ίδια. “Είναι βάναυσο”, πρόσθεσε.

Κρίσιμη η SVB για τη χρηματοδότηση των start -ups

Η SVB, ένας κρίσιμος δανειστής για τις επιχειρήσεις αρχικών σταδίων, είναι ο τραπεζικός εταίρος για σχεδόν τις μισές από τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά σχέδια και εισήχθησαν πέρυσι στο χρηματιστήριο.

Ανησυχία για τα χαρτοφυλάκια ομολόγων

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι μεγάλες απώλειες από την πώληση των τίτλων της SVB έστρεψαν την προσοχή των επενδυτών στους κινδύνους που ενδέχεται να ελλοχεύουν στα τεράστια χαρτοφυλάκια ομολόγων που κατέχουν άλλες τράπεζες των ΗΠΑ, πολλές από τις οποίες επένδυσαν εισροή καταθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού σε μακροπρόθεσμους τίτλους, όπως αμερικανικά ομόλογα. Η αξία αυτών των συμμετοχών μειώθηκε απότομα σε τιμή το περασμένο έτος καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν ραγδαία.

Ο δείκτης KBW Bank σημείωσε βουτιά άνω του 7%, η πιο απότομη πτώση από τον Ιούνιο του 2020, όταν οι επενδυτές ξεπούλησαν μετοχές των τραπεζών λόγω φόβων για οικονομικό σοκ κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας Covid-19.

Η First Republic Bank με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, μια τράπεζα για πλούσιους πελάτες και μέλος του τραπεζικού δείκτη, σημείωσε απώλειες πάνω από 16%.