Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι με νέα ρεκόρ - Στις 31.596,77 μονάδες ο Dow Jones

16/02/2021, 17:33
Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι με νέα ρεκόρ - Στις 31.596,77 μονάδες ο Dow Jones

Ανοδικά άνοιξαν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την αργία της Δευτέρας, συνεχίζοντας το ράλι του Φεβρουαρίου. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,45% στις 31.600,01 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,50% στις 14.166,43 μονάδες και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 παρουσιάζει άνοδο 0,38% στις 3.949,80μονάδες.

Από τους επιμέρους κλάδους, αυτόςτης ενέργειας καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη, με άνοδο 2,2%, καθώς οι πολικές θερμοκρασίες στις νότιες πολιτείες της Αμερικής έχουν ωθήσει σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ξεπέρασαν τα 60 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο.

Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών ExxonMobil (+3,1%), Marathon Oil (6,2%), Devon Energy (+2,9%) και Occidental Petroleum (5,3%) καταγράφουν κέρδη μετά το προαναφερόμενο άλμα των τιμών πετρελαίου.

Από τις υπόλοιπες εταιρείες με ανοδική τάση, οι Morgan Stanley (+1,5%), Goldman Sachs (+1,2%), JPMorgan (+1,3%), Citigroup (+1,2%)και Bank of America (+1,5%) βλέπουν τις μετοχές τους να ενισχύονται, καθώς οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου έφτασαν στο πιο υψηλό από τα τέλη Μαρτίου.

Το θετικό κλίμα στη Wall Street αποδίδεται, κυρίως, στην εκτεταμένη αισιοδοξία λόγω της έναρξης των εμβολιασμών σε πολλές χώρες του κόσμου, στο οικονομικό άνοιγμα αλλά και στις προσδοκίες για περισσότερα φορολογικά κίνητρα.

Στα μακροοικονομικά γεγονότα της ημέρας, που επηρεάζουν την επενδυτική συμπεριφορά περιλαμβάνεται η ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης τον Φεβρουάριο στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου πενταμήνου σύμφωνα με τον δείκτη NY Empire State, καθώς ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός παραγωγικών μονάδων στην πολιτεία πληρώνει όλο και περισσότερα χρήματα για πρώτες υλες, ενώ χρεώνει και υψηλότερες τιμές.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προχωρεί με εντατικό ρυθμό το σχέδιο στήριξης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων ενώ και τα εταιρικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου αυξάνουν τις ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη φέτος.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας δημοσιεύουν αποτελέσματα και, συνεπώς, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών οι Hilton Worldwide Holdings, Hyatt Hotels Corp, Marriott International, Norwegian Cruise Lines and TripAdvisor.