Wall Street:Κλείσιμο με μικτά πρόσημα και νέο ρεκόρ για τον Dow Jones στις 31.613,02 μονάδες

17/02/2021, 23:13
Wall Street:Κλείσιμο με μικτά πρόσημα και νέο ρεκόρ για τον Dow Jones στις 31.613,02 μονάδες

Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, παρά τα θετικά στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 31.613,02 μονάδες με άνοδο 0,29%. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες, 0,58%, κλείνοντας στις 13.965,50 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε με οριακή κάμψη 0,03% στις 3.931,33 μονάδες.

Οι πτωτικές τάσεις επικράτησαν παρά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία των λιανικών πωλήσεων, τα οποία έδειξαν άλμα 5,3% τον Ιανουάριο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων επτά μηνών, ξεπερνώντας με ευκολία τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg για άνοδο 1,1%. Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση αυτή σε συνδυασμό και με την αύξηση 0,9% που κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο, καλλιεργούν στους επενδυτές την εικόνα ότι θα υπάρξει και αύξηση του πληθωρισμού.

Ο Dow Jones άρχισε να γυρίζει θετικά και οι πτωτικές τάσεις στις άλλους δείκτες άρχισαν να αναστράφονται όταν έγιναν γνωστά τα πρακτικά της συνεδρίασης της FED, στην οποία οι αξιωματούχοι δεσμεύθηκαν για συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Από την άλλη πλευρά η αγορά παρακολουθεί στενά και την άνοδο των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα εν μέσω της αισιοδοξίας για τις προοπτικές της οικονομίας που έχει δημιουργήσει το πακέτο τόνωσης που ετοιμάζεται να περάσει το Κονγκρέσο αλλά και ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Ετσι, η απόδοση του 10ετούς τίτλου έφθασε το 1,33%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Επιπρόσθετα, οι πολικές θερμοκρασίες σε μεγάλες περιοχές σε πολιτείες των ΗΠΑ έχουν οδηγήσει σε ράλι τις τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να κινείται πάνω από τα 60 δολ. το βαρέλι κοντά σε υψηλό άνω του ενός έτους.