Wall Street: Οι δηλώσεις Γέλεν για το πακέτο στήριξης ωθούν ανοδικά τους δείκτες

19/02/2021, 18:52
Wall Street: Οι δηλώσεις Γέλεν για το πακέτο στήριξης ωθούν ανοδικά τους δείκτες

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης λαμβάνονας ώθηση από τις χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζανέτ Γέλεν περί αναγκαιότητας έγκρισης του πακέτου δημοσιονομικής στήριξης. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,44% ευρισκόμενος στις 31.635,96 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινείται στο επίεπδο των 13.968,99 με άνοδο 0,75% και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 ενισχύεται κατά 0,32% στις 3.926,57 μονάδες.

Σημειώνεται ότι χθες, η Τζανέτ Γέλεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφερε ότι τείναι απαραίτητη η πρόσθετη δημοσιονομική τόνωση προκειμένου η χώρα να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι κάποια οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει.

Η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε ότι η πρόταση του προέδρου της χώρας Τζο Μπάιντεν για ένα πακέτο 1,9 τρισ. δολαρίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη ανάκαμψη της απασχόλησης μέσα σε ένα έτος.

Αλλος παράγοντας που ευνοεί την αγοραστική διάθεση των επενδυτών είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις πωλήσεις κατοικιών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, οι οποίες σημείωσαν άνοδο κατά 0,6%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 0,89% χαμηλότερα στα 59,99 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,19% στα 1.778 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,214 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου σημειώνει άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 1,32%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Walmart παρουσιάζει νέα μεγάλη πτώση , κατά 6% στα 138 δολάρια.

Αντίθετα, κάρδη της τάξης του 7% καταγράφει η μετοχή της Applied Materials, μετά την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ανοδικά κινούνται επίσης και άλλες μετοχές του κλάδου τεχνολογίας και κατασκευής ημιαγωγών (chips), όπως η AMD και η Nvidia.