Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Υποχώρηση εν μέσω αμφιβολιών για ανάκαμψη και ανόδου αποδόσεων στα ομόλογα

22/02/2021, 20:51
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Υποχώρηση εν μέσω αμφιβολιών για ανάκαμψη και ανόδου αποδόσεων στα ομόλογα

Με υποχώρηση των δεικτών έκλεισαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων αλλά και των επιφυλάξεων για οικονομική ανάκαμψη. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,44% στις 413,06 μονάδες, υποχωρώντας για τέταρτη συνεχή φορά στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Ο δείκτης έχει απομακρυνθεί, πλέον, 4,8% από το ιστορικό υψηλό των 433,90 μονάδων που σημείωσε στις 19 Φεβρουαρίου του 2020

Στην περιφέρεια, ο δέικτης FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,5%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 έκλεισε με απώλειες 0,55%.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά τις ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων για να κρίνει εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης στη ζώνη του ευρώ είναι αρκετά ευνοϊκές για να στηρίξουν την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στα μακροοικονομικά γεγονότα της ημέρας, σημειώνεται η σημαντική βελτίωση του γερμανικού επιχειρηματικού κλίματος τον Φεβρουάριο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις. Σχετική ανακοίνωση έκανε το ινστιτούτο Ifo.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 92,4 μονάδες τον Φεβρουάριο σε σχέση με την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση των 90,3 μονάδων τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 90,1 μονάδες.