Νέα Υόρκη: Σε άνοιγμα με απώλειες οδηγούν οι αποδόσεις των ομολόγων- Η αγορά αναμένει την ομιλία Πάουελ

23/02/2021, 17:35
Νέα Υόρκη: Σε άνοιγμα με απώλειες οδηγούν οι αποδόσεις των ομολόγων- Η αγορά αναμένει την  ομιλία Πάουελ

Ο δείκτης των Big Tech, Nasdaq, φαίνεται, μέχρι στιγμής να είναι ο μεγάλος χαμένος της συνεδρίασης της Τρίτης στη Wall Street. Το αρνητικό κλίμα που οδηγεί τους βασικούς δείκτες σε πτώση τροφοδοτείται από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. 

Λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones βρίσκεται στις 31.369,33 μονάδες, με απώλειες 0,48%. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 χάνει 0,72%, στις 3.848,63 μονάδες και ο Nasdaq βρίσκεται στο 1,81%, στις 13.288,14 μονάδες.

Νωρίτερα οι απώλειες του Nasdaq έφθασαν και το 3%, επηρεασμένες από το αναφερόμενο κλίμα ανησυχίας, το οποίο επηρεάσε τον δείκτη έντονα και στην χθεσινή συνεδρίαση. Και αυτό γιατί η απότομη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει πλήξει ιδιαίτερα τις τεχνολογικές μετοχές που θεωρούνται πιο ευάλωτες σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.

Η αγορά, πάντως, αναμένει την ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο για την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, ο Πάουελ ενδέχεται να σχολιάσει και την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα που έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην αγορά.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 14 κινούνται με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Amgen κατά 2,73% και ακολουθούν η Procter & Gamble με άνοδο 2,42% και η Verizon Communications, με άνοδο 1,74%.

Αντίθετα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Apple (-4,81%), η Salesforce (-4,63%) και η Home Depot (-4,55%).

Ο διοικητής της Fed αναμένεται σήμερα να καθησυχάσει εκ νέου τους επενδυτές ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής για το άμεσο μέλλον. Αναμένεται επίσης να σχολιάσει το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, που αναμένεται να εγκρίνει το Κογκρέσο για την περαιτέρω τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και την άνοδο των αποδόσεων και τις ανησυχίες για εκτίναξη του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες,