Wall Street: Μικρή άνοδος για Dow Jones και S&P 500 μετά τις δηλώσεις Πάουελ

23/02/2021, 23:12
Wall Street: Μικρή άνοδος για Dow Jones και S&P 500 μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Η ώθηση που έδωσε στην αγορά η ομιλία του διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είχε ως αποτέλεσμα την αναστροφή του κλίματος στην Wall Street, με τον Dow Jones και S&P 500 να κλείνουν με θετικά πρόσημα, παρά τις αρχικές απώλειες. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 31.537,35 μονάδες με οριακή άνοδο 0,05%. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 13.465,20 μονάδες, με απώλειες 0,50%, παρά την μεγάλη αρχική του βύθιση που άγγιξε ενδοσυνεδριακά και το -3,5%. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,13% στις 3.881,37 μονάδες, μετά από πέντε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις.

Οι δηλώσεις του Πάουελ έρχονται ενώ η αμερικανική αγορά γνωρίζει ισχυρούς κλυδωνισμούς το τελευταίο διάστημα με "φόντο" την ραγδαία άνοδο των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα. Ο S&P 500 έκλεισε τη Δευτέρα με αρνητικό πρόσημο για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, καταγράφοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η ραγδαία άνοδος των αποδόσεων έχει πλήξει ιδιαίτερα τις τεχνολογικές μετοχές των εταιαριεών Big Thech, που θεωρούνται πιο ευάλωτες σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων. Η απόδοση στο 10ετές βρέθηκε νωρίτερα σήμερα να ενισχύεται πάνω από το 1,38% από 1,37% τη Δευτέρα.

Σχολιάζοντας την άνοδο των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα, ο Πάουελ σημείωσε ότι αποτελεί "μια δήλωση εμπιστοσύνης στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών".

Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο κάποιας αλλαγής στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Θετικά ήταν είναι και τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας που έδειξαν ότι αγορά κατοικίας παρέμεινε σε ανοδική τροχιά τον περασμένο Δεκέμβριο, με την άνοδο των τιμών να ενισχύεται περαιτέρω.

Ειδικότερα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller για τις τιμές σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε 10,4% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, μετά από ετήσια άνοδο 9,5% τον προηγούμενο μήνα. Η άνοδος του Δεκεμβρίου είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2014.

Παράληλα, τον Φεβρουάριο ενισχύθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη, συμπληρώνοντας δύο μήνες ανόδου, καθώς η υποχώρηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού και η πρόοδος στον εμβολιασμό του πληθυσμού έδωσαν ώθηση στην ψυχολογία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Conference Board.