Wall Street: Το νέο "ράλι" στα ομόλογα φρενάρει την αγορά

24/02/2021, 17:34
Wall Street: Το νέο

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,24%, στις 31.613,48 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημειώνει οριακή υποχώρηση 0,05%, στις 3.879,41 μονάδες. Οι μετοχές του τεχνολογικού δείκτης Nasdaq, εξακολουθούν να υφίστανται πιέσεις, με αποτέλεσμα ο δείκτης να παρουσιάζει απώλειες 0,64%, στις 13.383,27 μονάδες, με τις μετοχές των Apple και Amazon να υποχωρούν άνω του 1%.

Στην συμπεριφορά αυτή της αγοράς συνέβαλε το συνεχιζόμενο "ράλι¨στις αποδόσεις των ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς T-Bond άγγιξε νωρίτερα το 1,42%, στα υψηλότερα επίπεδά της από τον Φεβρουάριο του 2020. Οι υψηλότερες αποδόσεις των ιδιαίτερα ασφαλών τίλτων πιθανόν να οδηγήσει τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές, σε μια στροφή προς τα ομόλογα, απειλώντας ιδιαίτερα τις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, οι οποίες ευνοήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από το περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων.

Μιά κάποια ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ο διοικητής της Fed σημείωσε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται και οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται, ενώ επανέλαβε το καθησυχαστικό μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης που έχει δρομολογήσει για να στηρίξει την οικονομία εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος της Fed απέρριψε ταυτόχρονα τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, αλλά και για την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων που ήδη έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην αγορά.

Ο Πάουελ δήλωσε χθες ότι η άνοδος των αποδόσεων αποτελεί "μια δήλωση εμπιστοσύνης στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών".

Επισημαίνεται ότι ο διοικητής της Fed θα συνεχίσει σήμερα την κατάθεση του στο Κογκρέσο, εμφανιζόμενος στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.