Νέα Υόρκη: Τα ομόλογα "άλωσαν" τη Wall Street - Στο -1,75% ο Dow Jones

25/02/2021, 23:22
Νέα Υόρκη: Τα ομόλογα

Διαστάσεις "μίνι - κραχ" έλαβε η πτώση των βασικών δεικτών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, λόγω του συνεχιζόμενου ράλι των αποδόσεων στα ομόλογα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε στο κλείσιμο πτώση 1,75%, στις 31.402,01 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε με ισχυρές απώλειες 2,43%, στις 3.830,23 μονάδες. Την μεγαλύτερη πτώση παρουσίασε ο τεχνολογικός Nasdaq με 3,52%, στις 13.119,43 μονάδες.

Οι μετοχές των Alphabet (Google),Facebook, Apple και Microsoft κατέγραψαν πτώση άνω του 3%, ενώ κατά 8,1% "έπεσε"η μετοχή της Tesla.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, μόλις 3 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, ενώ 27 κινήθηκαν με αρνητικό. Κέρδη κατέγραψαν εκείνες των 3M, Johnson&Johnson και Merck, ενώ των απωλειών ηγήθηκαν εκείνες των Boeing, Intel και Salesforce.

Οι επενδυτές έστρεψαν ολοκληρωτικά το βλέμμα τους στις αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα επηρεάζουν σημαντικά την πορεία των μετοχών.Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε νωρίτερα σήμερα έως και στο 1,614%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020, υποχωρώντας αργότερα κοντά στο 1,5%.

Οπως αναφέρουν αναλυτές της αγοράς, οι αποδόσεις αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς αναμένεται ανάπτυξη και αύξηση του πληθωρισμού και εξορθολογισμού επιτοκίων από πλευράς της Fed. ι.

;Αλλο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είναι το νέο ράλι της GameStop, η τιμή της μετοχής της οποίας υπερδιπλασιάστηκε στην συνεδρίαση της Τετάρτης. Η εταιρεία κέρδισε και σήμερα 18,6%, μετά την ανακοίνωση περί αποχώρησης του CFO της εταιρείας, τον επόμενο μήνα.

Σε ότι αφορά τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις, κατακόρυφη πτώση κατέγραψε ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδας, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έπληξαν το Τέξας για άλλα τμήματα του Νότου

Συνολικά πρόκειται για μεγάλη μείωση από τον αριθμό των 841.000 που καταγράφηκε μία εβδομάδα πριν.

Σημειώνεται ότι παρά την πτώση, ο συνολικός αριθμός ήταν πολύ υψηλότερα από τον αριθμό στον οποίο διαμορφωνόταν προ πανδημίας.

Οι παραγγελίες στα αμερικανικά εργοστάσια για διαρκή αγαθά, εξάλλου, αυξήθηκαν 3,4% τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της αύξησης των παραγγελιών για πολιτικά αεροσκάφη.