Wall Street: Πτωτικά κινούνται οι δείκτες - Οριακή άνοδος για τον Nasdaq

26/02/2021, 17:23
Wall Street: Πτωτικά κινούνται οι δείκτες - Οριακή άνοδος για τον Nasdaq

Πτώση σημειώνουν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, με εξαίρεση τον Nasdaq, ο οποίος αλλάζει πρόσημο συνεχώς καταγράφοντας οριακές μεταβολές

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται πτωτικά κατά 1%, στις 31.087,05 μονάδες, ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά 0,95% στις 3.794,53 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται στο επίπεδο των 13.035,68 μονάδων, με οριακές απώλειες.

Η σημερινή πτώση αποτελεί συνέχεια του χθεσινού sell - off που προκάλεσε η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων που πυροδότησε ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται σήμερα στα τελευταία στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες και το προσωπικό εισόδημα που αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν και πάλι ο Nasdaq, που έγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ανοδική τροχιά καθώς ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι οι εμβολιασμοί θα οδηγήσουν σε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες, δίνοντας ώθηση και στον πληθωρισμό.

Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ταυτόχρονα πυροδοτήσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια της νωρίτερα από το αναμενόμενο, αυξάνοντας τα κόστη δανεισμού και επιβαρύνοντας την ανάκαμψη. Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ πάντως διαβεβαίωσε στην κατάθεση του στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να αλλάξει σύντομα την πολιτική της.

Τις ανησυχίες αυτές ωστόσο αμβλύνουν σήμερα τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν και έδειξαν συγκρατημένη άνοδο του πληθωρισμού τον Ιανουάριο.

Το θετικό κλίμα ενισχύει και η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί σήμερα στο 1,475% από άνω του 1,6% που ανήλθε κάποια στιγμή την Πέμπτη, όταν σημείωσε και νέο υψηλό έτους.

Τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα έδειξαν ότι το εισόδημα των νοικοκυριών σημείωσε άλμα 10% τον Ιανουάριο, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,4%.

Υπενθυμίζεται ότι Το Κογκρέσο ετοιμάζει, παράλληλα, ένα νέο πακέτο τόνωσης μετά την πρόταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για έναν συνδυασμό μέτρων συνολικού ύψους περίπου1,9 τρισ. δολαρίων.