Wall Street: Τα ομόλογα οδήγησαν σε νέα πτώση Dow Jones και S&P 500

26/02/2021, 23:27
Wall Street: Τα ομόλογα οδήγησαν σε νέα πτώση Dow Jones και S&P 500

Με πτώση έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης , την Παρασκευή, πλην του Nasdaqο οποίος παρουσίασε μικρά κέρδη.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, που κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό έδαφος, έκλεισε τελικά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 31.000 μονάδων και συγκεκριμένα στις 30.932,37 μονάδες με πτώση 1,50%.

Με απώλειες 0,43% έκλεισε ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, στις 3.812,80 μονάδες.

Αντίθετα, ο τεχνολογικός Nasdaq, που στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κινήθηκε ανοδικά, έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 13.192,34 μονάδες.

Ωστόσο, και οι τρεις δείκτες έκλεισαν τον μήνα με κέρδη. Για τον Φεβρουάριο ο Dow έγραψε κέρδη 3,2%, ο S&P 500 2,6% και ο Nasdaq 0,9%.

Η μεταβλητότητα που επικράτησε όλη την εβδομάδα ήταν έντονα αισθητή και σήμερα στην αγορά, καθώς η ξαφνική αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, που οδήγησε εχθές τους δείκτες της Wall σε βουτιά, εγείρει φόβους για άνοδο του πληθωρισμού.

Σήμερα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, αν και αυξήθηκε πρόσκαιρα στο υψηλό ενός και πλέον έτους του 1,51%, όπως και χθες, υποχώρησε στη συνέχεια και κινείται στο 1,497%.

Ωστόσο, τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αμβλύνουν εν μέρει τις ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού, καθώς έδειξαν συγκρατημένη άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα έδειξαν ότι το εισόδημα των νοικοκυριών σημείωσε άλμα 10% τον Ιανουάριο, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,4%.

Το Κογκρέσο ετοιμάζει παράλληλα ένα νέο πακέτο τόνωσης μετά την πρόταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για έναν συνδυασμό μέτρων συνολικού ύψους 1,9 τρισ. δολ.

Ωστόσο, ο λεγόμενος δείκτης τιμών PCEΈ, που θεωρείται βασικό μέτρο του πληθωρισμού για τη Federal Reserve, αυξήθηκε μόλις 0,3% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που καθησύχασε εν μέρει τους επενδυτές.

Ενδεικτική είναι η οριακή βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Φεβρουάριο, ο οποίος σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, διαμορφώθηκε στις 76,8 μονάδες από 76,2 μονάδες που ήταν η αρχική μέτρηση, χαμηλότερα από τις 79 μονάδες που βρισκόταν τον Ιανουάριο.