Νέα Υόρκη: Πτωτικές τάσεις λόγω νέας ανόδου των αποδόσεων στα ομόλογα

03/03/2021, 17:02
Νέα Υόρκη: Πτωτικές τάσεις λόγω νέας ανόδου των αποδόσεων στα ομόλογα

Πιέσεις στις τιμές των μετοχών και απώλειες για τον δείκτη Nasdaq, λόγω της αναζωπύρωσης των ανοδικών τάσεων στις αποδόσεις των ομολόγων, είναι τα βασικά χαρακτηριστικα που επικρατούν στην Wall Street, λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει οριακή πτώση 0,09%, στις 31.361,66,59 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει σημαντικές απώλεις 1,20% στις 13.192,81 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται πτωτικά κατά ο,59% στις 3.846,76 μονάδες.

Η αγορά εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική λόγω της νέας ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ/. Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς τίτλου, την Τετάρτη, ενισχύεται κατά 6 μονάδες βάσεις στο 1.468%.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την επίσημη θέση της Fed ότι δεν ανησυχεί για την κίνηση των αποδόσεων, η οποία ασκεί πιέσεις στις μετοχικές αξίας καθώς υποδηλώνει αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η αξιωματούχος της Fed Lael Brainard δήλωσε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να σημειώσει άνοδο όμως αυτή θα είναι παροδική και οφείλεται στην αδυναμία της προσφοράς να καλύψει την αύξηση της ζήτησης καθώς η οικονομία προσπαθεί να επανέλθει σε μια κανονικότητα μετά τα μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας.

Το επενδυτικό κλίμα επηρεάζεται αρνητικά και από τα στοιχεία για τις νέες θέσεις σεργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο που ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP δημιουργήθηκαν 117.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, αριθμός κατώτερος της πρόβλεψης των οικονομολόγων που ανέμεναν 225.000 νέες θέσεις εργασίας, αλλά και λιγότερες από τον αναθεωρημένο αριθμό για τον Ιανουάριο που ήταν 195.000.