Wall Street: Τα ομόλογα οδήγησαν την αγορά σε νέα πτώση

03/03/2021, 23:46
Wall Street: Τα ομόλογα οδήγησαν την αγορά σε νέα πτώση

Με απώλειες, για δέυτερη συνεχή συνεδρίαση, έκλεισαν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, λόγω της νέας ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 121,43 μονάδων ή 0,39%, στις 31.270,09 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3.820 μονάδες, με πτώση 1,30%. Ακόμη χειρότερη εικόνα εμφάνισε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, καθώς σημείωσε πτώση 2,7% και έκλεισε στις 12.997,75 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη των blue chips μόλις 12 έκλεισαν με κέρδη, με τους τίτλους των Boeing, American Express και JPMorgan να ηγούνται της ανόδου με κέρδη 2,43%, 2,40% και 1,93% αντίστοιχα. Αντίθετα, τις υψηλότερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των Salesforce, Microsoft και Apple, με -3,50%, -2,70% και -2,45% αντίστοιχα.

Η αγορά, παρά το θετικό κλίμα που επικρατούσε στις προσυνεδριακές συναλλαγές στον απόηχο των δηλώσεων Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα έχουν επάρκεια εμβολίων για να εμβολιάσουν το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας έως το τέλος Μαΐου, ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση επιφυλακτικά, με τους επενδυτές να παρακολουθούν προσεκτικά τη νέα αύξηση που καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει εγείρει φόβους για άνοδο του πληθωρισμού και ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve πριν ανακάμψουν πλήρως η οικονομία και η αγορά εργασίας.

Το κλίμα επιβάρυναν όμως περαιτέρω τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που δημοσιεύθηκαν σήμερα και έδειξαν ότι η ανάκαμψη θα έχει μια αργή και βασανιστική πορεία.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της ADP έδειξαν ότι τον Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν 117.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, αριθμός κατώτερος της πρόβλεψης των οικονομολόγων που ανέμεναν 225.000 νέες θέσεις εργασίας, αλλά και μικρότερος από τον αναθεωρημένο αριθμό για τον Ιανουάριο που ήταν 195.000 θέσεις.

Εν τω μεταξύ, με ασθενέστερο ρυθμό κινήθηκε ο κλάδος των υπηρεσιών τον Φεβρουάριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Institute for Supply Management, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν αυξημένες ελλείψεις ή καθυστερήσεις στις προμήθειες βασικών υλικών.

Επιπρόσθετα, η τελευταία έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η οικονομία της χώρας επεκτάθηκε μεν αλλά με πολύ αργό ρυθμό στο ξεκίνημα του έτους, παρά την πρόοδο στο μέτωπο των εμβολιασμών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η επιστροφή της ανάπτυξης θα απαιτήσει χρόνο.