Wall Street: Τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση οδηγούν σε άνοδο των δεικτών

05/03/2021, 16:39
Wall Street: Τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση οδηγούν σε άνοδο των δεικτών

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, λίγο μετά το άνοιγμα της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάας, εξ αιτίας των θετικών στοιχείων για την απασχόληση.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στο επίπεδο των 31.114,36 μονάδων με άνοδο 0,6%. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,30% στις 12.759,27 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P σημειώνει άνοδο 0,70% στις 3.794,40 μονάδες.

Νωρίτερα, ανοδικά κινήθηκαν και τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures) των δεικτών και των μετοχών.

Σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά γεγονότα της ημέρας, τα στοιχεία για την απασχόληση έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε συνολικά 379.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο μετά τον ανοδικά αναθεωρημένο αριθμό των 166.000 τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 200.000 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 6,2% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι συνολικά χάθηκαν σχεδόν 10 εκατ. θέσεις από την κρίση της πανδημίας, με την αμερικανική οικονομία - παρά την ανάκαμψη των τελευταίων μηνών - να μην έχει καταφέρει να τις ανακτήσει.

Ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σχολιάζοντας σε χθεσινπή εκδήλωση την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί την κατάσταση στις αγορές ομολόγων και δεν πρόκειται να παραμείνει άπραγη, επιτρέποντας μια ανεπιθύμητη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών. H αύξηση των επιτοκίων, πρόσθεσε, θα απαιτούσε την επιστροφή της οικονομίας σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και την άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το 2%.