Wall Street: Άνοδος των βασικών δεικτών λόγω των θετικών στοιχείων για την απασχόληση

05/03/2021, 23:22
Wall Street: Άνοδος των βασικών δεικτών λόγω των θετικών στοιχείων για την απασχόληση

Ανοδικά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης λόγω της θετικής επίδρασης στην αγορά των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν σήμερα. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, παρά τις έντονες διακυμάνσεις στο πρώτο μισό της συνεδρίασης έκλεισε με 572,16 μονάδες, 1,85% υψηλότερα, από την Πέμπτη, κλείνοντας στις 31.496,30 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, έκλεισε με κέρδη 1,93% στις 3.841,02 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, παρά τις έντονες πιέσεις που υπέστησαν οι τίτλοι των Big Tech έκλεισε στις 12.920,15 μονάδες, με άνοδο 1,55%.

Μάλιστα, τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 κατάφεραν να ανακάμψουν πλήρως από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών και να ολοκληρώσουν την εβδομάδα με κέρδη 1,8% και 0,8% αντίστοιχα, σε αντίθεση με τον Nasdaq που έκλεισε το πενθήμερο 2,1% χαμηλότερα.

Η σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ξεκίνησε ανοδικά, με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας ως μια ακόμη ένδειξη ότι η διεύρυνση των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού ενισχύουν την ανάκαμψη.

Η θετική, αυτή, είδηση οδήγησε προσωρινά σε άνοδο της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στο 1,612%, πριν υποχωρήσει εκ νέου κοντά στα χθεσινά επίπεδα, γεγονός που αναζωπύρωσε τους φόβους των επενδυτών ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού και να αναγκάσει τη Fed να ξεκινήσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Από τη μέση, περίπου, της συνεδρίασης και μετά, οι επενδυτές φαίνεται ότι αποφάσισαν να επικεντρωθούν στο θετικό μήνυμα που εκπέμπουν για την αμερικανική οικονομία τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν 379.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο μετά τον ανοδικά αναθεωρημένο αριθμό των 166.000 τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πολύ μικρότερη αύξηση, κατά 200.000 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 6,2% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι συνολικά χάθηκαν σχεδόν 10 εκατ. θέσεις από την κρίση της πανδημίας, με την αμερικανική οικονομία -παρά την ανάκαμψη των τελευταίων μηνών- να μην έχει καταφέρει ακόμη να τις ανακτήσει.

Με βάση την αξιολόγηση των παραπάνω δεδομένων από τους επενδυτές, την τελευταία ώρα της συνεδρίασης οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες επιτάχυναν τον βηματισμό τους, ολοκληρώνοντας με ισχυρά κέρδη.