Wall Street: Ανοδος για τον Dow Jones - Απώλειες για τους Big Tech

08/03/2021, 23:28
Wall Street: Ανοδος για τον Dow Jones - Απώλειες για τους Big Tech

Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης στο κλείσιμο της Δευτέρας, λόγω των νέων πιέσεων στον τεχνολογικό κλάδο, αποτέλεσμα της νάς ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 306,14 μονάδων ή 0,97% για να κλείσει στις 31.802,44 μονάδες. Στα υψηλά της ημέρας πάντως ο βιομηχανικός δείκτης βρέθηκε να κερδίζει πάνω από 600 μονάδες.

Ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες 20,59 μονάδων, (-0,54%) κλείνοντας στις 3.821,35 μονάδες, ενώ ο Nasdaq παρουσίσε νέα πτώση 310,99 μονάδων (-2,41%) στις 12.609,216 μονάδες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η DuPont de Nemours Inc. ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Laird Performance Materials από την εταιρεία private-equity Advent International έναντι 2,3 δισ. δολ. σε μετρητά.

Παράλληλα, η General Electric Co. φέρεται να είναι κοντά σε συμφωνία με την AerCap Holdings NV για τον συνδυασμό των δραστηριοτήτων μίσθωσης αεροσκαφών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η αξία της συμφωνίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 δισ. δολ.

Οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν σε ανοδικό έδαφος στο ξεκίνημα της εβδομάδας μετά την ιστορική ψηφοφορία στη Γερουσία το Σαββατοκύριακο που έδωσε το πράσινο φως στο πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ.

Το πακέτο τόνωσης αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη τους επόμενους μήνες, ενισχύοντας σημαντικά την ανοδική ορμή που δίνει το άνοιγμα της οικονομίας καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

Η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να οδηγήσει και σε απότομη άνοδο του πληθωρισμού, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, όπως έχουν προειδοποιήσει αρκετοί αξιωματούχοι της Federal Reserve. Αυτό με τη σειρά του έχει προκαλέσει ένα ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων, πυροδοτώντας κλυδωνισμούς στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ άγγιξε νέο υψηλό 12 μηνών την Παρασκευή, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες. Η απόδοση παρέμεινε και σήμερα σήμερα σε ανοδική τροχιά στο 1,59%, ενώ νωρίτερα ξεπέρασε και το 1,6%.