Νέα Υόρκη: Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Dow Jones και S&P 500

15/03/2021, 22:48
Νέα Υόρκη: Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Dow Jones και S&P 500

Με άνοδο έναντι της προηγούμενης Παρασκευής έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street σήμερα, αφ'ενός λόγω της πτώσης των αποδόσεων στα ομόλογα αλλά και λόγω της αισιοδοξίας που προκάλεσε το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινήθηκε ανοδικά κατά 173,64 μονάδες ή 0,53%, κλείνοντας στις 32.952,28 μονάδες, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό. Σε επίπεδο ιστορικού ρεκόρ έκλεισε και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 ο οποίος κέρδισε 24,80 μονάδες ή 0,63%, για να κλέισει στις 3.968,14 μονάδες. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 139,84 μονάδες ή 1,05% κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που έκλεισε στις 13.459,71 μονάδες.

Οι μετοχές των εταιρειών που εξαρτώνται περισσότερο από την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως εκείνες των αερομεταφορών, παρουσίασαν σημαντικά κέρδη. Ετσι οι American Airlines και United Airlines κατέγραψαν άνοδο 7,7% και 8,3%, αντίστοιχα.

Από τις 30 μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη Dow Jones, 19 κινήθηκαν με θετικά πρόσημα και 11 με αρνητικά. Μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι McDonald's, Walgreens Boots Alliance, Nike, ενώ απώλειες παρουσίασαν οι Dow Inc., Boeing, Chevron.

Η αεροπορική κίνηση το σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ ήταν η υψηλότερο εδώ και έναν χρόνο, καθώς η διεύρυνση των εμβολιασμών οδήγησε τους Αμερικανούς να ξεκινήσουν ξανά τις μετακινήσεις για τουριστικούς ή άλλους λόγους.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, στη συνεδρίαση οι δείκτες δέχθηκαν πιέσεις όταν έγινε γνωστό ότι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία και Ολλανδία ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο των AstraZeneca και Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, λόγω ανησυχιών για πιθανή πρόκληση θρομβώσεων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου τη Δευτέρα κινήθηκε περί το 1,611%, ενώ την Παρασκευή είχε σημειώσει υψηλό άνω του ενός έτους.

"Οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να αποτελούν τον βασικό κίνδυνο για το χρηματιστήριο", ανέφερε ο Jim Paulsen, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Leuthold Group. "Ωστόσο, η κατάσταση είναι ήρεμη προς το παρόν - και καθώς η ταχύτητα ανόδου των αποδόσεων μειώνεται, επιτρέπει στους επενδυτές να συνειδητοποιήσουν πόσο χαμηλά βρίσκονται, από γενική άποψη, οι αποδόσεις".