Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Άνοδος ενόψει της συνεδρίασης της Fed

16/03/2021, 19:47
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Άνοδος ενόψει της συνεδρίασης της Fed

Μέ άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη ενόψει της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη 0,88% κλείνοντας στις 426,82 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κερδίζει 2%, ενώ ο κλάδος πετρελαίου είχε απώλειες 1%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κέρδισε 0,66% και έκλεισε στις 14.557,58 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 6.803,61 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,80%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 παρουσίασε άνοδο 0,32% κλείνοντας στις 6,055,43 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κατάγραψε άνοδο 0,26% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε ανοδικά 0,5%.

Βέβαια, η προσοχή του επενδυτικού κοινού είναι στραμένη στην διήμερη συνεδρίαση της Fed που έχει αρχίσει, ενώ αύριο, μετά τη λήξη των εργασιών θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από τον επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ. Το ερώτημα είναι το κατά πόσον η Fed θα αναθεωρήσει την μέχρι σήμερα νομισματική της πολιτική.

Στο μέτωπο των εμβολιασμών, αρκετές χώρες ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 μετά την αναφορά "πιθανών” παρενεργειών, αν και σε αυτό το στάδιο δεν έχει αποδειχθεί σύνδεση μεταξύ τους.

Πάντως, η αγγλοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι "δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυξημένου κινδύνου” δημιουργίας θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει τη συνέχιση των εμβολιασμών μέχρι τη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής του σήμερα για το θέμα. Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου "μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων” σε εμβολιασθέντες.

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής μπαταριών Varta είδε τις μετοχές της να κερδίζουν 14%,μετά την ανακοίνωση πως η εταιρεία ξεκινά την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτροκίνηση. Η Zalando και η γαλλική Iliad κέρδισαν 5% και 4,5% αντίστοιχα, μετά τις ανακοινώσεις των ισχυρών ετήσιων αποτελεσμάτων τους.

Αντίθετα η μετοχή της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας MorphoSys, κατέγραψε πτώση 10%, μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών ετησίων αποτελεσμάτων.