Νέα Υόρκη: Ανακοπή της ανοδικής πορείας λόγω Fed - Κέρδη για τους Bιg Tech

16/03/2021, 23:03
Νέα Υόρκη: Ανακοπή της ανοδικής πορείας λόγω  Fed - Κέρδη για τους Bιg Tech

Με μικτά πρόσημα και μικρές απώλειες έκλεισαν τν Τρίτη οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καθώς η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην διήμερη συνεδρίαση της Fed.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε έδαφος μετά από επτά συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις και ενώ είχε σημειώσει αλλεπάλληλα ρεκόρ στις τελευταίες τέσσερις, για να κλέισει στις 32.825,95 μονάδες με πτώση 0,39%. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με οριακή άνοδο 0,09%, στις 13.471,57 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 3.962,71 μονάδες,

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 14 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Amgen με κέρδη 4,36 δολ. ή σε ποσοστό 1,85% στα 240,32 δολ. και ακολούθησαν η Intel στα 64,78 δολ. με άνοδο 1,55% και η Apple στα 125,57 δολ. με άνοδο 1,27%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Boeing (-3,92%), η American Express (-2,51%) και η Chevron (-2,37%).

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημειώνει μικρές μεταβολές σήμερα κοντά στο 1,62%.

Σημειώνεται ότι το επενδυτικό κοινό έχει στραμμένη την προσοχή του στη σύνοδο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο με τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές δεν αναμένουν από τη Federal Reserve να προχωρήσει σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της, ωστόσο περιμένουν τις επικαιροποιημένες προβλέψειςγια τις προοπτικές της οικονομίας και ενδείξεις για το πότε ενδεχομένως θα ξεκινήσει τη σύσφιξη της πολιτικής της.

Άλλωστε η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει δημιουργήσει ανησυχίες για πιθανή άνοδο του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να προχωρήσει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο σε αύξηση των επιτοκίων της, εξέλιξη που φοβούνται ότι θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πορεία ανάκαμψης.

Στα μάκρο της ημέρας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Φεβρουάριο κατά 3%, αρκετά περισσότερο από τη μείωση κατά 0,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Παράλληλα, η βιομηχανικά παραγωγή υποχώρησε τον Φεβρουάριο, διακόπτοντας το ανοδικό σερί των προηγούμενων μηνών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve.

Ειδικότερα, η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε 3,1% καθώς οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ προκάλεσαν εκτεταμένες διαταραχές στα εργοστάσια και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.