Πετρέλαιο: Με "βουτιά" 7% έκλεισαν οι διεθνείς τιμές

18/03/2021, 22:23
Πετρέλαιο: Με

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καταγράφοντας πτώση για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση.

Οι τιμές έκλεισαν σε χαμηλό δυο εβδομάδων, τη στιγμή που ορισμένοι αναλυτές της αγοράς ανησυχούν για την αύξηση στην ένταση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας, καθώς και για την επιβράδυνση της διάθεσης εμβολίων στην Ευρώπη.

Το αργό πετρέλαιο τύπου West Texas Intermediate (WTI), παράδοσης Απριλίου, σημείωσε απώλειες 4,60 δολ. ή 7,1% στα 60 δολ. το βαρέλι. Παράλληλα, το συμβόλαιο Μαΐου για το πετρέλαιο τύπου Brent έχασε 4,72 δολ. ή 6,9% στα 63.28 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται πως τόσο το WTI όσο και το Brent, έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (EIA) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 12 Μαρτίου.

Η αργή διανομή εμβολίων στην Ευρώπη αποτέλεσε επίσης βαρίδιο για το αργό, αναφέρουν οι αναλυτές, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με την ταχύτητα της ανάκαμψης της ζήτησης αργού.

"Ακόμα κι αν το εμβόλιο της AstraZeneca ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού, αυτό πιθανότατα δεν θα είναι το τελευταίο ζήτημα εμβολιασμού που προκύπτει καθώς οι χώρες αγωνίζονται να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ενώ ανακαλύπτονται συνεχώς νέες μεταλλάξεις", δήλωσε ο Louise Dickson, αναλυτής αγορών πετρελαίου στην Rystad Energy.