Νέα Υόρκη: Μικτά πρόσημα λόγω της απόφασης της Fed για τους κεφαλαιακούς δείκτες

19/03/2021, 17:58
Νέα Υόρκη: Μικτά πρόσημα λόγω της απόφασης της Fed για τους κεφαλαιακούς δείκτες

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, μετά την απόφαση της Fed να μην επεκτείνει τη χαλάρωση των αναγκαίων κεφαλαιακών επιπέδων στις τράπεζες, μέτρο που είχε ληφθεί εν μέσω της πανδημίας,

Η ανακοίνωση αυτή δημιούργησε αρνητικό κλίμα, με αποτέλεσμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones να καταγράφει απώλειες 0,37%, στις 32.742,20 μονάδων. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 ανέκαμψε από τις απώλειες που είχε λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης και βρίσκεται στις 3.922,77 μονάδες με άνοδο 0,20%. Και ο τεχνολογικός Nasdaq, παρομοίως κάλυψε τις αρχικές απώλειές του και πλέον ενισχύεται κατά 0,83%, στις 13.225,49 μονάδες.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, μόλις 4 κινούνται με θετικά πρόσημα και 26 με αρνητικά. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Walmart, Procter&Gamble, ενώ των απωλειών εκείνες των Nike, JP Morgan Chase, Travelers Cos.

Η Fed ανακοίνωσε ότι η χαλάρωση των απαιτούμενων επιπέδων κεφαλαιακών δεικτών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία λήγει στο τέλος του τρέχοντος μήνα, δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Η ρύθμιση, η οποία επέτρεπε στις τράπεζες να διατηρούν λιγότερα κεφάλαια έναντι των κρατικών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων τα οποία κατέχουν είχε ως στόχο την καταπράυνση των ανησυχιών της αγοράς ομολόγων κατά τη διάρκεια της κρίσης και την ενθάρρυνση των τραπεζών να προβαίνουν σε δανεισμό.

Καθώς οι τράπεζες είναι πιθανόν να προσφύγουν σε πώληση ορισμένων από τα ομόλογα τα οποία έχουν στην κατοχή τους, αυτό θα οδηγούσε ακόμη υψηλότερα τις ήδη υψηλές αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, η οποία ήδη έχει αναστατώσει τις τάξεις των επενδυτών.

Οι αποδόσεις των ομολόγων παρουσίασν νέα άνοδο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, με το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ να κινείται στο 1,74%, κοντά στο υψηλό 14 μηνών του 1,75%, στο οποίο βρέθηκεχθες.

Η μετοχή της FedEx, καταγράφει σημαντικά κέρδη 6%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών για το γ' τρίμηνο χρήσης.

Η μετοχή της Nike, αντιθέτως, υφίσταται απώλειες 4%, μετά την χθεσινή ανακοίνωση εσόδων χαμηλότερων των προσδοκιών της αγοράς, επίσης για το γ' τρίμηνο χρήσης της.