Wall Street: Μικτά πρόσημα και στάση αναμονής ενόψει των ομιλιών Γέλεν και Πάουελ στη Γερουσία

23/03/2021, 17:14
Wall Street: Μικτά πρόσημα και στάση αναμονής ενόψει των ομιλιών Γέλεν και Πάουελ στη Γερουσία

Με μικτά πρόσημα κινούνται την Τρίτη οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς παρατηρείται μια επιφυλακτικότητα λόγω της στάσης αναμονής των επενδυτών για το περιεχόμενο των καταθέσεων της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και του διοικητή της Fed , Τζερόμ Πάουελ στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, σχετικά με την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται οριακά πτωτικά κατά 0,07%, στις και κινείται στις 32.603,48 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 καταγαφει κέρδη 0,17%, στις 3.947,41 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nadsaq κινείται ανοδικά κατά 0,16%, στις 13.399,58 μονάδες.

Ενώ σήμερα είναι η επέτειος της bull market, καθώς κλείνει ένας χρόνος από τα περσινά χαμηλά της αγοράς, λόγω της πανδημίας, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στις καταθέσεις του διοικητή της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας , Τζερόμ Πάουελ, και της υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, για τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να περιορίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Παράλληλα, η αγορά παρατηρεί και τις αποδόσεις των ομολόγων.Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς παραμένει κοντά στο 1,65%, αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό 14 μηνών του 1,75% που βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Τζερόμ Πάουελ θα αναφερθεί στο γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει ανακάμψει πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν "και φαίνεται να ενισχύεται”, αλλά θα προειδοποιήσει, ταυτόχρονα, ότι η επιστροφή στην κανονικότητα απέχει ακόμη πολύ, σηματοδοτώντας ότι η Fed θα συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία για όσο χρόνο χρειάζεται.

Εν τω μεταξύ, και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν αναμένεται να επισημάνει ότι τα ενθαρρυντικά οικονομικά δεδομένα δεν πρέπει να αποσπάσουν την προσοχή από την πρόοδο που πρέπει ακόμη να σημειωθεί.

Στα μακροοικονομικά γεγονότα της ημέρας, ανακοινώθηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο και βρίσκονται σε χαμηλό εννέα μηνών καθώς οι τιμές παραμένουν αυξημένες και η ζήτηση περιορισμένη.

Ειδικότερα, οι αγορές νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 18,2%, σημειώνοντας την ισχυρότερη πτώση από τον Ιούλιο του 2013, και διαμορφώθηκαν σε 775.000 σε ετησιοποιημένη βάση έναντι του αναθεωρημένου ανοδικά αριθμού των 948.000 τον προηγούμενο μήνα.