Ευρωπαίκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο με μικτά πρόσημα λόγω της νέας έξαρσης COVID 19

23/03/2021, 19:56
Ευρωπαίκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο με μικτά πρόσημα λόγω της νέας έξαρσης COVID 19

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ήταν το μόνο που παρέμεινε σχετικά ανεπηρέαστο από την νέα έξαρση της πανδημίας, κλέινοντας με οριακή άνοδο τη στιγμή που τα υπόλοιπα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης κατέγραψαν απώλειες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,20%, κλέινοντας στις 423,31 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX 30 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,03% στις 14.662,02 μονάδες. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 5,945,30 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,40% στις 6.699,19 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,6%, ενώ στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 έκλεισε ανοδικά κατά 0,6%.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην πορεία της οικονομικής ανάκαμψης δείχνει να κλονίζεται εκ νεού, καθώς σε ολόκληρη η Ευρώπη καταγράφεται μια αύξησηκρουσμάτων Covid-19 υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν ή να παρατείνουν τα αυστηρά μέτρα.

Βάσει της εξέλιξης αυτής οι Βρυξέλλες εξετάζουν και πάλι το ενδεχόμενο περιορισμού των εξαγωγών εμβολίων στον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Με το υφιστάμενο πλαίσιο της Ε.Ε. για τις εξαγωγές οι προμήθειες σε περίπου 90 χώρες είναι εγγυημένες, ενώ εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna που έχουν εκπληρώσει τους στόχους τους προς την Ευρώπη βρίσκονται υπό προστασία. Με τους νέους, αυστηρότερους περιορισμούς που εξετάζουν οι Βρυξέλλες, αυτό μπορεί να μην ισχύει, αναφέρει το Bloomberg σε σχετικό, σημερινό, δημοσίευμα.

Η Κομισιόν θα μπορούσε να μπλοκάρει όλες τις εξαγωγές σε χώρες που δεν ανταποδίδουν, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελεί πρωταρχικό στόχο, προσθέτει το πρακτορείο.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας, ανακοινώθηκε η ανεργία στη Βρετανία, η οποία υποχώρησε απροσδόκητα στο 5% στο τρίμηνο μέχρι τον Ιανουάριο, όταν η χώρα εισήλθε σε νέο lockdown, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στο 5,2%.