Νέα Υόρκη: Οι ανησυχίες για την οικονομία οδήγησαν σε πτωτικό κλείσιμο

24/03/2021, 22:50
Νέα Υόρκη: Οι ανησυχίες για την οικονομία οδήγησαν σε πτωτικό κλείσιμο

Απώλειες για τους βασικούς δείκτες και sell - off για τους Big Tech του Nasdaq ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης στη Wall Street, η οποία επηρεάστηκε από την αναφορά του επικεφαλής της Fed , Τζερόμ Πάουελ, για τυχόν κιδύνους από εκτροχιασμό του πληθωρισμού.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε οριακή υποχώρηση, κατά 0,01%, στις 32.420,06 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 να καταγράφει έκλεισε με απώλειες 0,55%, στις 3.889,14 μονάδες. Μεγάλες απώλειες κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που έκλεισε στο -2,01%, στις 12.961,89 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές των εταιρειών Apple, Facebook και Netflix υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 2% η κάθε μία ενώ η μετοχή της Tesla έκλεισε με πτώση 4,8%.

Οι τίτλοι εταιρειών που εξαρτώνται από την επανέναρξη της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, όπως εκείνες των αεροπορικών εταιρειών και των εταιρειών κρουαζιέρας, κατρακύλησαν προς το τέλος της συνεδρίασης, καθώς τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων ανακοίνωσαν ότι η εντολή περιορισμού της κρουαζιέρας θα μείνει ανέπαφη τουλάχιστον έως την 1η Νοεμβρίου 2021.

Αντίθετα, ο κλάδος της ενέργειας σημείωσε άνοδο 2,5% λόγω ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου κατά 6%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 15 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Κέρδη παρουσίασαν οι Chevron, Dow Inc. και Honeywell, ενώ των απωλειών οι Nike, Salesforce, Intel.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν μίλησαν για δεύτερη ημέρα ενώπιον του Κογκρέσου και συγκεκριμένα της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Γερουσίας, και αναφέρθηκαν στην εκτιμώμενη ανάκαμψη της οικονομίας.

"Θα είναι ένας πολύ, πολύ ισχυρός χρόνος στο πλέον πιθανό σενάριο", ανέφερε ο Powell, συμπληρώνοντας πάντως ότι υπάρχουν κίνδυνοι εκτροχιασμού.

Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,64% σήμερα, συνεχίζοντας την αποκλιμάκωσή της από το υψηλό 14 μηνών της περασμένης εβδομάδας.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας στις ΗΠΑ, ο σύνθετος PMI της ΙHS Markit, διαμορφώθηκε στις 52,5 μονάδες τον Μάρτιο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018, έναντι των 48,8 μονάδων του Φεβρουαρίου.