Wall Street: Μικρές απώλειες εν αναμονή του νέου πακέτου Μπάιντεν

30/03/2021, 23:32
Wall Street: Μικρές απώλειες εν αναμονή του νέου πακέτου Μπάιντεν

Με μικρή πτώση έκλεισαν οι βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της έας Υόρκης τη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς η αγορά αναμένει αύριο την παρουσίαση του νέου πακέτου Μπάιντεν που προβλέπει μεγάλες επενδύσεις σε έργα υποδομών και αυξήσεις στη φορολογία.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 104,41 μονάδων (0,31%), στις 33.066,96 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες 12,54 μονάδων (0,32%) στις 3.958,55 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 14,25 (0,11%), κλείνοντας στις 13.045,39 μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει, μετά το υπερμεγέθες πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων, να δρομολογήσει ένα νέο πακέτο επενδύσεων σε έργα υποδομών για την περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης. Η είδηση αυτή οδήγησε σε νέα άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων. Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ παρουσίασε άνοδο στο 1,776%, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2020, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η νέα δημοσιονομική ώθηση θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη αλλά και στον πληθωρισμό.

Το νέο πακέτο επενδύσεων του προέδρου Μπάιντεν αναμένεται να φτάσει τα 3 τρισ. με 4 τρισ. δολάρια ενώ στον αντίποδα, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει και σε αυξήσεις φόρων που εκτιμάται ότι θα αποφέρουν έως 3 τρισ. δολάρια.

Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών εξακολουθεί να είνα στραμμένη στην υπόθεση της Archegos και να προσπαθούν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο για νέους κλυδωνισμούς στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι ανησυχίες για πιθανές ευρύτερες αναταράξεις από την κατάρρευση της Archegos αναμένεται να παραμείνουν στο προσκήνιο τις επόμενες ημέρες καθώς σε αυτήν τη φάση δεν είναι ξεκάθαρο το εύρος της ζημιάς που θα αναγκαστούν να καταγράψουν κάποιες από τις τράπεζες που συνεργάζονταν μαζί της. Ήδη, η ιαπωνική Nomura και η ελβετική Credit Suisse ανακοίνωσαν ότι αναμένεται να καταγράψουν μεγάλες ζημιές στα αποτελέσματα τους.

Οι αμερικανικές Goldman Sachs Group και Morgan Stanley φέρεται να μετακίνησαν μεγάλα πακέτα μετοχών πριν από άλλες τράπεζες που συναλλάσσονταν με την Archegos, καθώς άρχισαν να διαπιστώνουν το μέγεθος των ζημιών του hedge fund, κάτι που βοήθησε να περιορίσουν τις ζημιές εν μέσω των μαζικών ρευστοποιήσεων, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Από την πλευρά της η JPMorgan εκτιμά ότι οι τράπεζες με έκθεση στην κρίση από την κατάρρευση της Archegos Capital ενδεχομένως να γνωρίσουν συνολικές ζημιές της τάξης των 5 δισ. με 10 δισ. δολάρια.

Σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές ειδήσεις τις ημέρας, σε υψηλό ενός έτους ανέβηκε τον Μάρτιο ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικανοί πολίτες εμφανίστηκαν περισσότερο αισιόδοξοι για την οικονομία και την αγορά εργασίας.