Εικόνα σταθεροποίησης εμφανίζουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

31/03/2021, 13:33
Εικόνα σταθεροποίησης εμφανίζουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Εικόνα σταθεροποίησης εμφάνιζαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα το πρωί ενώ η βουτιά κατά 30% της εταιρίας διανομής τροφίμων Deliveroo στο ντεμπούτο της στην αγορά του Λονδίνου επισκίασε την τέταρτη συνεχή τριμηνιαία άνοδο για τον δείκτη STOXX 600.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,1%. Ο δείκτης αναμένεται να ολοκληρώσει τον Μάρτιο με άνοδο 6,4% και το πρώτο τρίμηνο με κέρδη 8%. Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε πτώση 0,1% ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,4%.

Η μετοχή της Deliveroo κατακρημνίστηκε, σημειώνοντας απώλειες 30% στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσής της σήμερα, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν πάνω από 2 δισεκ. λίρες από την αποτίμηση της εταιρίας, σε ένα πλήγμα για τον ίδιο τον όμιλο διανομής τροφίμων, αλλά και για την αγορά αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) του Λονδίνου.

Η πολυαναμενόμενη εισαγωγή στο χρηματιστήριο, η μεγαλύτερη στην αγορά του Λονδίνου εδώ και μια δεκαετία, χαιρετίστηκε από τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ως «αληθινή ιστορία βρετανικής τεχνολογικής επιτυχίας» που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες IPO από ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρίες τεχνολογίας.

Ωστόσο, το ντεμπούτο της είχε ήδη σκιαστεί από το γεγονός ότι κάποιες από τις μεγαλύτερες στη Βρετανία εταιρίες επενδύσεων αγνόησαν την εισαγωγή της Deliveroo στο χρηματιστήριο, επικαλούμενες ανησυχίες για τις συνθήκες εργασίας στη λεγόμενη ‘gig economy’ (οικονομία περιστασιακής απασχόλησης) και τη μετοχική της δομή.

Η αρχική τιμή των 390 πενών έδινε μια συνολική αποτίμηση 7,6 δισεκ. λιρών και ήταν ήδη στο κατώτερο επίπεδο του αρχικού εύρους της τιμής. Μέσα σε μερικά λεπτά από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, έχασε 2,28 δισεκ. λίρες από την αξία της, κάτι, που σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζίτη, θα πλήξει την αγορά των IPOs στη Βρετανία και την Ευρώπη.

Οι αυτοαπασχολούμενοι οδηγοί της Deliveroo έχουν δει άνθηση της ζήτησης κατά της διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, διανέμοντας φαγητό από εστιατόρια, που κατά τ’ άλλα παραμένουν κλειστά, σε πελάτες που βρίσκονται περιορισμένοι στα σπίτια τους.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το ευέλικτο μοντέλο απασχόλησης των διανομέων της Deliveroo είναι βασικός πυλώνας για τα σχέδια της εταιρίας για επιτυχία», ανέφερε σε έκθεση αναλυτής της Hargreaves Lansdown.