Νέα Υόρκη: Άνοδο στους δείκτες φέρνει το νέο "πακέτο" Μπάιντεν

31/03/2021, 17:07
Νέα Υόρκη: Άνοδο στους δείκτες φέρνει το νέο

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, σήμερα, Τετάρτη, λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης καθώς η αγορά αποτιμά θετικά το αναμενόμενο, νέο "πακέτο" μέτρων στήριηξης της οικονομιας, ύψους 2 τρισ. δολαρίων.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με οριακές διακυμάνσεις στο επίπεδο των 33.064,89 μονάδων. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,47% στις 3.976,47 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq παρουσιάζει κέρδη 1,45%, στις 13.237,62 μονάδες.

Μεταξύ των 30 μετοχώνπου συμμετέχουν στον Dow Jones, 14 κινούνται με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Apple και Boeing, ενώ των απωλειών εκείνες των IBM, JP Morgan, Chevron.

Από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκαν σήμερα οι πρώτες λεπτομέρειες του "Σχεδίου για την Απασχόληση στις ΗΠΑ". Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο σχέδιο για επενδύσεις σε έργα υποδομών, για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας καθώς η χώρα ανακάμπτει από την κρίση του κορονοϊού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο σε ομιλία του εντός της ημέρας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το σχέδιο προβλέπει δαπάνες άνω των 2 τρισ. δολ. για τα επόμενα χρόνια. Οι δαπάνες αυτές θα καλυφθούν πλήρως από φόρους 2 τρισ. δολ. σε διάστημα 15 ετών, με αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 28% από 21%, αύξηση του ελάχιστου φόρου για τις αμερικανικές πολυεθνικές και καθιέρωση ενός ελάχιστου φόρου 15% στα καθαρά έσοδα.

Η γενναία δημοσιονομική τόνωση έχει ενισχύσει και τις πληθωριστικές προσδοκίες, οδηγώντας σε ράλι τις αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα. Την Τρίτη η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020. Η απόδοση κινείται σήμερα σχεδόν αμετάβλητη, στο 1,73%.

Καθώς η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία τόσο του μήνα όσο και του τριμήνου, σημειώνεται ότι οι δείκτες Dow και S&P 500 έχουν κερδίσει 6,9% και 3,9% από τις αρχές Μαρτίου, ενώ από την 1η Ιανουάρίου η άνοδός τους είναι 8% και 5,4%, αντίστοιχα. Αντίθετα, ο τεχνολογικός Nasdaq, καταγράφει απώλειες 1,1% για τον Μάρτιο, ενώ για το α' τρίμηνο είναι ενισχυμένος κατά 1,2%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Walgreens Boots Alliance ανακοίνωσε αύξηση στα καθαρά της κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο, με την αλυσίδα φαρμακείων να αναθεωρεί ανοδικά και τις προβλέψεις της για το 2021.

Σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές ειδήσεις, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ADP έδειξαν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν άλλες 517.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων έξι μηνών.