Wall Street: Άνοδος λόγω μακροοικονομικών και νέα ιστορικά ρεκόρ

05/04/2021, 23:21
Wall Street: Άνοδος λόγω μακροοικονομικών και νέα ιστορικά ρεκόρ

Με άνοδο έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, λόγω του θετικού επενδυτικού κλίματος από τα μακροοικνομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καγραψε νέο ιστορικό υψηλό, αφού κέρδισε 373,98 μονάδες ή 1,13% και έκλεισε στις 33.527,19 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κατέγραψε και αυτός νέο ιστορικό υψηλό για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες, κερδίζοντας 58,04 μονάδες ή 1,44% για να κλείσει στις 4.077,91 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε σημαντικά κέρδη 1,67% κλείνοντας στις 13.705,59 μονάδες.

Δύο διαφορετικές εκθέσεις που ανακοινώθκαν σήμερα, έδειξαν κατακόρυφη άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Μάρτιο καθώς οι μαζικοί εμβολιασμοί επιτρέπουν την άρση των μέτρων περιορισμού που είχαν πλήξει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον κλάδο τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit, ο τελικός δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στις 60,4 μονάδες τον Μάρτιο από 59,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση στις 60,0 μονάδες. Ο ρυθμός της ανάπτυξης ήταν ο ταχύτερος από τον Ιούλιο του 2014.

Στην αντίστοιχη έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) για τον κλάδο, ο μη μεταποιητικός δείκτης σκαρφάλωσε σε ιστορικό υψηλό στις 63,7 μονάδες από 55,3 μονάδες τον Φεβρουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 59,0 τον Μάρτιο.

Οι δύο εκθέσεις για τον κλάδο των υπηρεσιών έρχονται λίγο μετά τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για την αγορά εργασίας.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 916.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο -ένα υψηλό επταμήνου- οδηγώντας τον δείκτη ανεργίας στο 6% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία ξεπέρασαν με ευκολία τις προβλέψεις των αναλυτών, δείχνοντας ότι η αγορά εργασίας ανεβάζει ταχύτητα καθώς η οικονομία βγαίνει από την κρίση του COVID 19.